Terve.fi

testeistä

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen
Julkaistu 18.11.2012

Kysymys:

Kysyisin, miten voi olla varma, että ei kanna Lymphogranuloma venereum bakteeria eli "neekerisankkeria". Voiko se näkyä tavallisessa Chlamydia trachomatis testissä?? koska eikös se ole joku sen alalaji ? Oireita minulla ei siihen ole, mutta haluan silti olla tästäkin asiasta täysin varma ulkomaanseikkailuideni jälkeen. Luin, että sekin voi olla oireettomana. Millainen testi/testit varmistaisi 100%sti, että ei kanna kyseistä tautia oireettomasti?? Onko esim jotain vasta-aine testejä verestä?? voidaanko oireeton diagnosoida noilla nukkeliinihappotesteillä? Entäs miten pehmeä sankkeri??

Näytä vastaus

Vastaus:

Lymphogranuloma venereum aiheuttaa Chlamydia trachomatis bakteerin L1, L2 ja L3 muodot. Tautia ei ole käytännössä enää Euroopassa. Sen tartunnan voi saada Afrikasta, Intiasta, Kaakkois-Aasiasta tai Etelä-Amerikasta. Bakteeri tarttuu limakalvorikkoumista ja se leviää imukudoksessa. Yleensä se rajoittuu sukuelinten seutuun ja aiheuttaa paikallisia tulehduspesäkkeitä limakalvolle tai imusolmukkeisiin nivustaipeisiin. Tautia epäillään yleensä kliinisten löydösten ja tartuntahistorian perusteella. Näyte otetaan haavaumasta tai tulehtuneesta paikasta ja pyydetään klamydian tai klamydian ja tippurin DNA testiä ja lisätään tutkimuspyyntöön maininta LGV-epäily. Lääketieteellisestä kirjallisuudesta en ole löytänyt mainintaa, että kyseinen tauti voisi piileskellä oireettomana, vaan aina se aiheuttaa oireita tavalla tai toisella. Pehmeän sankkerin aiheuttaa bakteeri Haemophilus ducreyi ja se aiheuttaa myös aina havaittavia haavaumia tai tulehduspesäkkeitä sukuelinten limakalvolle. Taudin voi saada Afrikasta tai Aasiasta. Se muistuttaa sukuelinherpestä tai kuppaa, joten ainakin kuppa tulee sulkea pois verikokeella. Tauti on hoidettavissa siihen tehoavilla antibiooteilla. Tautiin ei ole Suomessa käytössä mitään laboratoriotestiä, vaan diagnoosiin päädytään taudinkuvan ja tartuntahistorian perusteella.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.