Terve.fi

Täysimetys ja kuukautiset synnytyksen jälkeen.

Täysimetys ja kuukautiset synnytyksen jälkeen.

Laura Merivirta

Terveydenhoitaja-imetysohjaaja

Laura Merivirta

Kysymys:

Hei.

Olen synnyttänyt kolmannen lapseni toukokuun alussa. Täysimetän lastani. Jälkivuotoa kesti n.5vk ja välillä näytti että vuoto olisi loppunut aikasemmin vaan sitten alkoikin yllättäen runsaampi vuoto mutta kuitenkin loppui. Tänään yllättäen huomasin phs:ssa tuoreempaa verta ja muistinkin eilen kokeneeni alamahalla nipistelyitä ja ynnäsin että nyt alkoi kuukautiset. Jälkivuoto oli normaalia eikä ollut mitään ongelmia.

Miten yleistä on moinen että munasolu voi irrota jo näin äkkiä synnytyksen jälkeen?

Ensimmäistä lasta imetin 5,5kk ja menkat alkoi 4kk päästä synnytyksestä, toista imetin 10kk ja menkat alkoi 2kk päästä synnytyksestä. Kaikki synnytykset olleet normaaleja alatie synnytyksiä ilman komplikaatioita. Synnytyksestä olen palautunut hyvin.

Myös kuulin sen että äidinmaidon maku voi muuttua kun jos äidillä alkaa imetyksen aikaan kuukautiset ja lapsi voi oudoksua maidon makua. Lapseni kyllä syö hyin rintaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, en tiedä onko asiasta tutkittua tietoa, mutta aika yleistä kuukautisten alkaminen pian synnytyksen jälkeen on. Sinulla on kaikkien synnytysten jälkeen alkanut kuukautiset aika pian, joten se on sinun kehosi tapa.

Kuukautisten alkaminen saattaa hetkellisesti muuttaa maidon makua ja jopa hillitä hieman eritystä. Tämä on ohi parissa päivässä, yleensä vauvat syövät hyvin kuukautisten aikana.

Julkaistu: 25.6.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.