Terve.fi

Tarvitaanko taukoja?

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 23.9.2013

Kysymys:

Olen 21-vuotias terve nainen. Käytän raskauden ehkäisyyn Yasmin-ehkäisypillereitä aina kolmen viikon jakson, jonka jälkeen pidän viikon tauon. Olen lukenut, että ehkäisypillereitä voisi käyttää yhtäjaksoisesti ilman taukoa. Onko se turvallista? Toimiiko raskauden ehkäisy tuolloin yhtä varmasti?

Näytä vastaus

Vastaus:

Käyttämäsi yhdistelmäehkäisypillerit ovat niin sanottuja yksivaiheisia ehkäisypillereitä, joiden jokaisessa tabletissa on sama määrä hormoneja. Tämänkaltaisia pillereitä voi käyttää useamman laatan yhtäjaksoisesti, jos haluaa siirtää kuukautisia. Varsin yleinen tapa on käyttää 2–3 pillerilaattaa (6–9 viikkoa) yhtäjaksoisesti ja pitää sitten viikon tauko, jolloin tulee kuukautisvuoto. Tällaisesta pillereiden käytöstä ei ole osoitettu olevan mitään haittaa.Vieläkin pidempää yhtäjaksoista yhdistelmäpillereiden käyttöä voidaan lääkärin toimesta harkita endometrioosissa taudin rauhoittamiseksi. Pillereiden teho säilyy, vaikka taukoviikko pidettäisiin harvemmin. Oleellista on muistaa, että ensimmäistä pillerilaattaa ei voi koskaan keskeyttää ilman että se vaikuttaa pillereiden ehkäisytehoon. Tauko ei saa olla yli seitsemää vuorokautta. Markkinoilla on myös ehkäisypillerivalmisteita, joissa eri kierron vaiheessa on eri hormonimäärän sisältäviä pillereitä. Tällaisilla pillereillä kuukautisten siirtäminen on hankalampaa. Siirtäminen pitää tehdä aina pakkauksen ohjeiden mukaisesti.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.