Terve.fi

Suuongelmia hampaiden poistosta

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu 19.12.2005

Kysymys:

Minulta poistettiin viime vuonna kaikki viisaudenhampaat. Ensin vasemmalta, minkä jälkeen ei ollut ongelmia. Puoli vuotta myöhemmin otettiin pois oikealta puolelta hampaat. Tikkien poiston jälkeen tuntui, kuin alahampaat olisivat siirtyneet taaksepäin tai kieli kasvanut. Kieli hankaa alaetuhampaisiin ja on todella arka ja kipeä. Hammaslääkärit eivät ole sen kummemmin ottaneet asiaan kantaa. Joku epäili, että Triptyl aiheuttaisi ongelman. Olen sitä kuitenkin käyttänyt jo ennen hampaiden poistoa, eikä tuollaista ongelmaa ole ollut.

Näytä vastaus

Vastaus:

Keskustelin leukakirurgiystäväni kanssa tilanteestasi. Kuten itsekin lainausmerkein annat ymmärtää, ei kyse ole tietenkään hampaiden siirtymisistä tai kielen kasvamisesta. Todennäköisesti on kyse pikemminkin Triptylin käytön seurauksesta tai ainakin se on mahdollista.

Ajatuskulkuni menee seuraavalla tavalla. Triptyl aiheuttaa melko usein potilaille suun kuivumista, joka johtuu lääkkeen vaikutusmekanismista. Se estää niin sanottuja kolinergisiä toimintoja, jonka seurauksena muun muassa syljen eritys vähenee ja suu kuivuu. Tämä puolestaan voi johtaa kielen ärtymiseen, jopa lievään turpoamiseenkin.Vähentynyt syljeneritys voi lisätä myös suun sienitulehduksen mahdollisuutta. Tällaiset seikat johtavat helposti kielen ärtymiseen, jonka voisi kuvitella ai heuttavan kielen kasvun tunteen ja sen kärjen ärsytysoireet osuessaan hampaisiin. Hampaiden ?siirtyminen? on luonnollisesti tuntemus, joka liittyy kielen tilanteeseen.

Lienee parasta neuvotella lääkärisi kanssa mainitsemistani seikoista ja miettiä, voisiko lääkitystä muuttaa ja mahdollista sienitulehdusta tarvittaessa hoitaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.