Terve.fi

Sekavuus

Sekavuus

Hannu Laaksovirta

neurologian erikoislääkäri

Hannu Laaksovirta

Kysymys:

Hei,mistähän mahtaisi johtua outo sekavuus ja poissaoleva olo,joskus ollut ohimolla vaimeaa kipua ja siellä täällä päässä kipua.Nyt kipua ei ole ollut.. Pään tt ontehty mutta olisiko tarvetta magneettikuvaukselle? Olo on ollut voimakkaasti poissaoleva ja kuin naamassa ei olisi tuntoa. Tämä tietysti pelottaa että mitä tämä on. Kestänyt noin reippaat kaksi viikkoa. Makuaisti on jotenkin huonontunut tai sitten johtuu tästä olotilastani. Haluaisin tietää onko minulla jokin neuroloinen sairaus tms.. Toisinaan olo on niin kamala että lepo auttaa. Kamalinta tässä on ettei tämä juurikaan helpota,menen kuin robotti. Oma ääneni kuulostaa kuin se tulisi jostain kaivosta. Kuin en poissaolevana edes tuntisi puhuvani. Myös jos yritän hymyillä en tunne sitä että hymyilen. Ajatus takkuaa ja muut ihmiset ympärillä näyttää oudoilta tavallaan kuin huimaisi koko ajan. Tai ns vierailta.Tämä on outoa ja vastaavaa en ole aiemmin kokenut. Mitähän voisi olla tälläinen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,
Nyt kyllä tarvittaisiin lisää taustatietoa. Lähinnä kysyjän ikä, mahdolliset muut sairaudet, lääkkeet jne.
Totuus on, että tietynlaisia sairauksia on tietyssä iässä, ja muun ikäisiltä ne puuttuvat.
Tässä saattaa osin olla taustalla se, että asioista perilläoleva tai niistä selvää ottava päätyy sinänsä oikeaan tietoon, jonka mukaan TT-kuvaus ei kerro kaikkea. Näinhän asia on, mutta paljon pahaa normaaliksi jäänyt TT-kuvaus kyllä sulkee pois. Etenkin, jos tehtiin varjoaineella.
Kysyjän oireisto sinänsä ei viittaa mihinkään tiettyyn neurologiseen sairauteen. Päällimmäisenä tuntuu olevan jonkinlainen palautteen puute ja toimintakykyyn vaikuttavat oireet. Se, että lepo auttaa (?) on tietysti hyvä. Jos toimintaa halutaan mitata, voidaan aivojen osalta tehdä aivosähköfilmi (EEG). Otetaanhan sydämestäkin yleensä sydänfilmi (EKG), ja harvemmin kuva.
Joissakin tilanteissa poissaolotuntemusten taustalla saattaa olla EEG:llä löydettävissä oleva ja hoidettavissa oleva vaiva.
Ennen kuin muihin kuvauksiin ja EEG:hen mennään, täytyisi vielä kerran tehdä ainakin alustava käytännön neurologinen tutkimus, jotta mahdollisesti tarvittava “konetutkimus” osataan valita mielekkäästi

Julkaistu: 21.7.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.