Hannu Laaksovirta
neurologian erikoislääkäri

Kysymys:
Hei! Olen 40 vuotias, perussairauksina ainoastaan astma ja allergiat, hoitoalalla työskentelen muistisairaiden parissa ja monenlaista liikuntaa harrastanut ennen vanhaan paljon.
Tämänhetkiset ongelmat alkoivat ihan " tavallisen" flunssan jälkeen rajuina neljä kk:tta sitten: aaltoileva kuumeilu ( kuitenkin alle 37,5 ) jatkuva jomottava nivelsärky ( pahimpina lonkkakipu, myös olkapäät, kyljet, alaselkä ), raajojen voimattomuus rasituksessa ( maitohapoille meneminen hyvin nopeasti ), levottomat jalat, väsymys/uneliaisuus niin fyysisestä kuin kognitiivisesta toiminnasta ja astman paheneminen. Lisänä on ollut gynekologiset tulehdukset ja vanha niskavammani on uudelleen aktivoitunut ( whiplash ja välilevyn pullistuma ) Työkunnossa en ole ollut. Kokeilin kyllä tässä välissä muutaman päivän töissäoloa, mutta en pystynyt keskittymään, tein virheitä enkä osannut suunnitella tavallisia töitäni ja vointi oli jollakin tapaa sekava ja ajattelu tahmeaa. Töissä tämä tuli tietysti paremmin esille, koska täällä kotona ei tarvitse suorittaa mitään kotitöitä kummallisempaa. Psyykkinen vointi on kuitenkin ollut suhteellisen tasaisen myönteinen eikä ole ollut epäilyä, että oireet olisivat mielialasta johtuvia.
Tutkittu on: perusverenkuva ja CRP monen monta kertaa, laajat reuma ja sidekudoskokeet, borreliavasta-aineet, keuhkojen thx ja tt, gynekologiset tutkimukset ( kohtunäyte, UÄ ). Ainoana poikkeavana tuloksena on mykoplasman vanhan infektion merkki 280 → syöty nyt varalta kaksi pitkää AB-kuuria ilman apuja ja kortisonia kahteen kertaan ilman minkäänlaista vastetta. Astmalääkkeet on vaihdettu ilman että vointi olisi parantunut eikä gynekologisissa lisätutkimuksissa ole tullut esille mitään vakavaa. Hometalossa en tiettävästi asu ja työpisteeni on jatkuvasti vaihteleva.
Ennen tätä sairastumista olin kolarissa vuosi takaperin ja sain lievän niskavamman & toivuin siitä aika hyvin fysioterapian avulla. Sitä ennen taistelin tuon mykoplasman kanssa yli vuoden verran ja olin aika huonossa kunnossa. Pitkistä AB-kuureista oli lopulta hyötyä, mutta sen jälkeen en ennalleni tullut, vaan olo jäi puolikuntoiseksi eikä siihen ole auttanut muuta kuin sopeutua. Tämän jälkeen töissä ja harrastuksissa olen joutunut menemään sieltä missä aita on matalin.
Tänne kirjoitin, koska viimeisellä käynnillä yksityisellä tutulla yleislääkärillä hän suositteli neurologin konsultaatiota, koska mitään selittävää ei ole löytynyt ja oireilu kuitenkin pysyy ennallaan. Kuulemma näytänkin poikkeuksellisen sairaalta ja väsyneeltä ja oloni onkin lähinnä sellainen, kun se joskus oli influenssan kourissa. Julkisella puolella olen saanut nyt vain lisää sairaslomaa ja tyyliin käskyn levätä vain edelleen.
Herääkö minkäänlaisia ajatuksia tästä kertomastani ; mihin tässä kannattaisi mennä ja mitkä lisätutkimukset voisivat olla ensisijaisia ? Itse olen ihan pihalla, koska kaikki tutkimukset ja lääkekokeilut tähän asti ovat olleet pelkkiä umpikujia. Suvussa on paljon reumasairauksia ja astmaa, mutta ei juuri muuta. Lääkityksinä ei ole tällä hetkellä muita kuin astma ja allergialääkkeet ja tm.kipulääkkeet Burana ja Panadol.
Kiitos jo etukäteen; ihan kaikki ideat ja ajatukset otetaan suurella kiitollisuudella vastaan !
Vastaus:
Hankala oirepaketti. Ei ole helppoa löytää yhtä yhteistä nimittäjää tälle, vaikka ajallisesti on viitettä tuohon flunssaan 4 kk sitten. Vai onko ongelmakokonaisuus sittenkin jo vuoden takaista perua kun oli niskavamma ja mykoplasma? Tämä jää kysymyksessä hieman tulkinnanvaraisiseksi.
Ehdotettu neurologi voisi ollakin paikallaan siinä mielessä, että levotomat jalat, uneliaisuus, piiskansiimavamman jälkitila ja muutamat muut asiat sinänsä vähintäänkin sivuavat järjestelmiä, jotka neurologi tutkii ainakin alustavasti. Esimerkiksi levottomat jalat-oireyhtymään voi neurologi (helpoiten) kokeilla Parkinsonin taudin lääkitystä pienellä annoksella. Muutenkin unihygieniaa saattaa olla aihetta perata tarkemmin.
Jos töissä ei hommat suju, alkaa tietyn ajan sairauslomalla olemisen kohdalla tulla vastaan kuntoutuksen ja tarkemman ts. laaja-alaisemman arvion tarve. Jos kognitiossa on epäilyttävää, täytyy tähän saada neuropsykologikin mukaan. Tällöin yleensä ohjelmaan on saatava pään MRI-kuvauskin.
Jossain mielessähän tämä muistuttaa mm. kroonista väsymysoireyhtymää, jossa laboratoriokokeilla tai kuvantavilla tutkimuksilla ei mitään konkreettista näyttöä saavuteta. Ei tämä tietenkään tarkoita, etteivätkö oireet todellisia olisi. Saattaa lisäksi olla fibromyalgiankin piirteitä. Tälle on nykyään ihan omat kriteerit.
Eli vaikea, monitahoinen tilanne. Homman kroonistumisen estämiseksi tarvitaa tosiaan puuttumista. Olen samaa mieltä siitä, että neurologilla käyminen on perusteltua. En niinkään siksi, että olisin varma, että hän löytää syyt ja hoidot 100% varmuudella. Ei, todennäköisempää jopa on ettei löydä. Kuitenkin, nuo mainitut muutamat tutkimukset tarvitsevat neurologin puumerkin lähetteeseen – muuten tulee kalliimmaksikin. Lopuksi tässä on vielä se, että mikäli ongelma kuitenkin pitkittyy ja hankaloituu, on hyvä olla näyttöä siitä, mikä on (neurologisesti arvioitu) tilanne loppuvuodesta 2017. Tämä siinä mielessä, että voidaan joutua vertaamaan myöhemmin. Ja kyllä tämäntapaisiin oireisiin neurologitkin joskus kokeilevat hoitoa, esim lääkitystä.
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.