Kauneus & Terveys

Sainko borrelioosin?

Kysymys:

Rinnassani on ollut parisen viikkoa kutisevia punaisia ja tasaisia läiskiä. Ne ovat vain muutaman millimetrin kokoisia, mutta leviävät, kun raavin niitä. Läiskät häviävät aina viimeistään parin tunnin sisällä paitsi yksi pieni alue, jota kutittaa. Minua on myös huimannut. Kun istun tunnin ja nousen sen jälkeen kävelemään, silmissäni sumenee. Normaali olo ja näkö palautuvat noin minuutissa. Onko tämä borrelioosi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ihottumakuvauksesi ei oikein sovi borrelioosiin. Useimmiten erythema migrans -ihottumaksi nimetty “vaeltava punoitus” syntyy päivien tai parin viikon kuluessa pistosta. Se häviää usein muutaman viikon aikana, mutta voi pitkittyä jopa kuukausiksi. Potilaalla voi olla myös flunssankaltaisia yleisoireita, kuten lämpöä. Ihoreaktio voi vaihdella. Yleensä läiskä on keskeltä vaalea ja ympäriltä punainen kuin maali­taulu, muttei välttämättä. Se voi myös olla väriltään yhtenäinen ja hiljalleen leviävä läiskä. Itse olen nähnyt ison miehen kouran kokoisen ihoreaktion.Jos punkin piston kohdalla on läpimitaltaan yli viisi senttimetrinen punoittava ihottuma ja pistosta on kulunut yli viikko, pitäisin sitä borrelian aiheuttamana ihoreaktiona. Huimausoireesi syytä on hankala arvioida. Voi olla, että verenpaineesi laskee levon jälkeen, kun lähdet liikkeelle. Varaa aika yleislääkärille. Hän voi määrätä borreliakokeen ja arvioida verenpaineen vaikutusta huimaukseesi niin sanotulla ortostaattisella kokeella.Asiantuntija yleislääkäri, työterveyslääkäri Leif Lindberg, Vantaan lääkärikeskus

Julkaistu: 23.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.