Perheessämme on atooppista allergiaa. Onko olemassa keinoja, joilla voimme ehkäistä syntyvän lapsemme ruoka-allergian?

Ruoka-allergiaa ei voida nykykäsityksen mukaan ehkäistä. Äidin raskaudenaikaiselle ruokavaliolla voi olla merkitystä lapsen sietokyvyn kehittymisessä, joten odotusaikana suositellaan syömään mahdollisimman monipuolisesti. Imetystä suositellaan ja lisäruokien aloittamista 4-6 kk:n iässä imetyksen ohessa. Aiemmin käytössä olleita listoja vältettävistä ruoka-aineista ei nykyään suositella, sillä ruokavalion aiheeton rajoittaminen ei edistä sietokyvyn kehittymistä. Suoliston hyvän bakteerikannan vahvistamisen probiooteilla (esimerkiksi maitohappobakteerit) ja prebiooteilla (ravinnon sulamattomia osia, kuten sakkaridit tai kuidut) ajatellaan edistävän imeväisikäisen puolustusjärjestelmän kehittymistä. Markkinoille on tullut myös äidinmaidonkorvikkeita, joissa proteiini on osittain pilkottu. Korvikkeiden on tarkoitus pienentää maitoallergian kehittymisen riskiä allergiaperheiden lapsilla.