Terve.fi

Reumatologille vai minne?

Yleislääketieteen erikoislääkäri

Aarno Yliselä
Julkaistu: 31.1.2017

Kysymys:

Olen 42 vuotias, aktiivinen liikkuja ja työelämässä oleva selkäkipuinen nainen. Rintakehän ja lannerangan MRI-kuvissa (itse maksettu ja pyydetty) löytyi nyt mm. degeneraatioita (L3-5), protruusioita, modic (modic2-tyypin päätelevy degeneraatio Th9 nikamassa) muutoksia ja muita artroosiin viittaavia löydöksiä mm. fasettinivelissä. Selkärankareumaa etsitty useita vuosia oireisiin liittyen (n. 3-4 krt tähän mennessä), reumaverikokeet negatiiviset, HLAB27-geeni positiivinen. Nyt menossa reumatologille pahentuneiden selkäkipujen vuoksi (yli 2 kk kestäneet), työterveyslääkäri miettii jälleen selkärankareuman mahdollisuutta.

Oireina nyt aamujäykkyys, hengittäminen vaikeaa (kipua rintalastassa), kävely vaikeaa (jalkapohjiin sattuu), ala-ja yläselkäkivut sietämättömät aamuisin (unta n.4 h/yössä), iltapäivällä ei enää mitään oireita. Liikkuminen auttaa. Ranne- ja nilkkakivut. Sormien ja nilkkojen nivelten tulehtumisia useamman kerran ollut (syytä ei ole löytynyt). Motifene auttanut aikaisemmin, samoin Mobic.

Sulkeeko nyt kyseinen mri:ssa esiintullut lausunto kokonaan selkärankareuman? Onko enää aihetta mennä reumatologille?

Kiitos!

Näytä vastaus

Vastaus:

Arvoisa kysyjä, tyylipuhdasta selkärankareumaa en edelläkuvatun perusteella epäilisi. MRI-tutkimus on erittäin luotettava tuon sairauden osoittamisessa. On kuitenkin olemassa joukko harvinaisempia sidekudosjärjestelmään vaikuttavia reumaattisia sairaustiloja, joiden poissulku olisi perusteltua. Siksi reumatologin jatkoselvittelyt olisivat mielestäni aiheellisia. Jos tutkimustulokset eivät edelleenkään viittaa tulehdukselliseen sidekudossairauteen, eteneminen fysioterapeutin tai fysiatrin pakeille voisi olla suositeltavaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.