Terve.fi

Raskauden mahdollisuus? - 88609

Raskauden mahdollisuus? - 88609

Sari Metsäkivi

Perheenäiti, opettaja

Sari Metsäkivi

Kysymys:

Hei! Olen 16 vuotias tyttö.
Olin suojaamattomassa yhdynnässä 25-26 välisenä yönä ja mies tuli sisääni ja ovulaationi oli 28 päivä.
Onko mahdollista että olen raskautunut ? Tai siis kuinka toden näköistä on että olisin raskautunut?
Jos on niin mitä teen ja milloin voin tehdä raskaustestin? Ja milloin ensimmäiset oireeni alkavat näkyä?
Pyydän että vastaat mahdollisimman pian. Hätä on suuri.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, on mahdollista, että olet raskaana. Raskaaksi tuleminen on todennäköisintä silloin, kun on ollut yhdynnässä kaksi päivää ennen tai jälkeen ovulaation. Siittiöt saattavat kuitenkin elää naisen elimistössä kuusikin päivää.

Raskaustesti on varminta tehdä sitten, kun kuukautiset ovat muutaman päivän myöhässä. Aikaisemmin tehdyt raskaustestit eivät ole luotettavia, koska raskaushormonin taso ei ole vielä ehtinyt nousta niin paljon, että sen voisi havaita testillä. Osa raskausoireista voi alkaa jo ennen kuukautisten poisjäämistä.

Raskaustestin voit ostaa apteekista tai nettikaupasta. Tietääkseni niitä saa myös isoimmista päivittäistavarakaupoista. Myös jokaisen kunnan terveyskeskuksessakin tehdään raskaustestejä. Käsittääkseni silloin raskaus selviää verikokeen tuloksesta. Kotitestit ovat kuitenkin yhtä luotettavia kuin terveyskeskuksen testitkin.

Älä jää miettimään raskauden mahdollisuutta yksin, vaan juttele siitä vanhempiesi tai ystävän kanssa. Voi myös ottaa yhteyttä esim. oman kuntasi nuorten ehkäisyneuvontaan ja kertoa, että haluaisit jutella asiasta jonkun kanssa. Heillä on vaitiolovelvollisuus, ja he osaavat neuvoa ja tukea sinua.

Julkaistu: 1.11.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.