Terve.fi

Raskaaksi tuleminen Meksikon matkan jälkeen

Raskaaksi tuleminen Meksikon matkan jälkeen

Merja Tuomi-Nikula

Lääketieteen lisensiaatti

Merja Tuomi-Nikula

Kysymys:

Hei! Olemme mieheni kanssa yrittäneet aktiivisesti tulla raskaaksi jouluukuusta 2016 alkaen. Olemme molemmat 30v, perusterveitä – emme tupakoi ja käytämme alkoholi harvakseltaan sekä harrastamme molemmat aktiivisesti liikuntaa. Ise kävin helmikuussa gynekologisessa ultraäänitutkimuksessa jossa tarkastettiin kohdun rakenne ja limakalvon paksuus, kohdun vieruskudos, munasarjat ja virtsarakko. Tutkimiksen perusteella kaikki oli kunnossa eikä pitäisi hankaloittaa raskaaksi tulemista. Milloin kannattaisi hakeutua lisätutkimuksiin mikäli raskautta ei synny? Toiseksi: Maaliskuun alussa kävimme mieheni kanssa kahden viikon loma-matkalla Playa del Carmenilla Meksikossa josta kotiuduimme 13.3. Kiersimme pääosin Cancun-Tulumin ja Chichen Itzan aluetta. Olimme lukeneet ja tutustuneet alueseen zika-viruksen takia ja suojauduimme hyttysiä varten hyttyskarkoitteella. Emme kuitenkaan nähneet kertakaan lomamme aikana hyttysiä tai saaneet yhtäkään hyttysenpuremaa. Miehellä tuli heti ensimmäisen vuorokauden aikana kivulias matkaripuli jonka johdosta sai myös kuumetta. Lääkäri määräsi lomakohteessa antibiottikuurille (Nifuroxazida metronidazol). Loman aikana ja sen jälkeen olemme käyttäneet varmuuden vuoksi kondoomia yhdynän aikana. Kumpikaan meistä ei ole matkan jälkeen tulleet kipeiksi. Toivoisimme kuitenkin perheenlisäystä mahdollisimman pian ja tästä johtuen mietimme milloin olisi “turvallisinta” jatkaa raskaaksi tuloa? Tällä hetkellä olen vain löytänyt THL-suositukset marraskuulta 2016 peräisin oleva suositus: “6 kuukauden ajan miehen oireiden päättymisen jälkeen, jos hänellä on todettu laboratoriotestillä varmistettu zikavirusinfektio tai hänellä on ollut zikavirusinfektioon sopivia oireita. 2–6 kuukauden ajan miehen matkalta paluun jälkeen, jos hänellä ei ole ollut zikavirusinfektioon sopivia oireita. Varoajan suhteen voidaan soveltaa tapauskohtaista arviointia riippuen matkan kohteesta (aktiivinen epidemia-alue tai muu esiintymisalue) ja altistuksen todennäköisyydestä matkan aikana.”

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä Kysyjä,

Olen äärimmäisen pahoillani vastaukseni viipymisestä. Syynä on enne kesää s-postissani ollut tekninen ongelma jalisäksi kesälomani, jolloin en ole ollut työmeilini ääressä. Antamiesi tietojen mukaan aktiivista raskausyritystä on kaikenkakkiaan olut noin 4 kk ajan, koska keväästä -17 olette käyttäneet viisaasti kondomiehkäisyä mahdollisen Zikavirus infektion välttämiseksi. THL suosituksia olette noudattaneet Zikavirustartunnan mukaan jonka ohjeistuksen mukaan mekin henkilöitä opastamme, tosin olemme ottaneet mahd. tartunnasta kertovat verikokeet pariskunnista, jotka po alueilla ovat käyneet.

Aktiivista raskausyritystä Sinun iässäsi on yleisesti suositeltu noin vuosi ennekuin tarvitsee hakeutua hoitoon. Tämä edellyttää että kuukautiskierto on säännöllinen, taustalla ei ole ollut gynekologisia infektioita tai saatikka sukupuolitauteja ja että molemmat ovat perusterveitä, terveet elintavat, eikä ole paino-ongelmaa. Miehelläkään ei ole taustalla tulehduksia, yhdyntävaikeuksia tms. Olet jo käynyt gynekologin luona jaSinulle on tehty Uä-tutkimus, jossa ei poikkeavaa ilmentynyt, tämä on erittäin hyvä asia.

Näiden tietojen lomassa suositan siis aktiivista raskausyritystä. Mikään ei estä tekemästä tarkempia tutkimuksia ennen 1 v yritystä.näihin tutkimuksiin kuuluu Sinun kierron kartta, alku- ja loppukierron hormonitasojen määritys verikokein, munatorvien aukiolotutkimus, joka saattaa jopa avittaa raskauden alkamista. Lisäksi siemennesteen analyysi. Monia pariskuntia saattaa helpotata tieto, että kaikki on normaalia ja siten voi keskittyä rennommin aktiivisemmin raskauden yrittämiseen.

Olet nuori ja todennäköisyys raskaudelle Sinun iässäsi on erinomainen hoidoilla tai ilman, valtaosa pariskunnista tulee spontaanisti raskaaksi. Tämä tieto kannattaa pitää mielessä. Onnea matkaa yrityksessänne. Mutta mikäli asia Sinua huolestuttaa hakeudu Lapsettomuushoitoihin erikoistuneeseen yksikköön tukimuksiin. Näin asia hoituu parhaiten.

Ystävällisin terveisin,

Merja Tuomi-Nikula

Julkaistu: 28.3.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.