Terve.fi

Raskaaksi imetysaikana?

Raskaaksi imetysaikana?

Kari Ratsula

Lääketieteen ja kirurgian tohtori

Kari Ratsula

Kysymys:

Hei! Olen 24-vuotias 7kk ikäisen vauvan äiti. Imetän n 6 krt/vrk, öisin tulee 10 h tauko. Kiinteät vauva aloitti 5 kuukauden iässä, siihen asti menimme täysimetyksellä.
Jätimme kondomin pois 1,5 kk sitten, sillä toivomme kovasti toista lasta. Olen huolissani, etten ovuloi ollenkaan. Kuukautiset alkoivat heti jälkivuodon jälkeen. Aluksi ne tulivat parin viikon välein, sitten kierto piteni 35 pv ja 2 viimeistä kiertoa ovat olleet n. 40 pv. Vuoto on ollut limaista ja kellertävää tai rusehtavaa.
Kuinka kauan imetysaikana kannattaa odottaa kierron normalisoitumista? Haluaisin imettää vähintään vuoden, haaveilen pidemmästäkin imetystaipaleesta, mutta haluaisimme toisen lapsen oikein kovasti. Kuinka pian imetyksen lopettamisen jälkeen kierto normalisoituu? Voiko jotakin tehdä raskaaksi tulemisen hyväksi? Tuntuu kurjalta, jos minulla ei ole mitään mahdollisuuksia tulla raskaaksi ennen kuin imetys on loppunut.
Harrastan vähintään 3-4 tuntia liikuntaa viikossa. Syön pääosin terveellisesti, mutta tunnesyöminen on ongelmani. Nukun 8 tuntia yössä. En tupakoi tai käytä alkoholia. Ylipainoa minulla on 16 kiloa, mutta paino on hiljalleen alkanut laskea. Ennen raskautta minulla oli 7 kiloa ylipainoa, raskaudesta jäi muutama kilo ja loput lihosin 1,5 ensimmäisen imetyskuukauden aikana. Edellisen kerran raskauduin heti ensimmäisestä kierrosta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ovulaatio tapahtuu normaalisti n 2 viikkoa ennen kuukautisvuodon alkua. Jos kierto on pitkä, ei ovulaatiota varmuudella tapahdu. Niukka vuoto voi merkitä samaa. Imetyksen aikana ei kierto aina normalisoidu. Imetyksen aikana ei kannata käyttää hormonihoitoja ovulaation parantamiseksi. Kannattaa pyrkiä hitaaseen painonpudotukseen. Pidä kirjaa kuukautistesi alkamisesta. Halutessasi voit tehdä ovulaatiotetsiä.

Julkaistu: 28.2.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.