Terve.fi

Punajäkälästäkö?

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Toni Aho
Julkaistu 13.5.2015

Kysymys:

Minulle on ilmestynyt poikittaiset kumpareet molempiin peukalon kynsiin nyt ihan parin viikon sisällä…Mistäköhän tämä voisi johtua. Minulla diagnosoitiin punajäkälä tammikuussa ja epäilen että liittyykö nämä toisiinsa? Ja mikä olisi silloin hoito. Vai onko kyse jostain muusta? Kiitos jo etukäteen vastauksesta :)

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei!

Kysymys ei kuulu tämänkertaiseen teemaan, mutta voin lyhyesti vastata. Punajäkälä voi tehdä kynsiin poikittaisia uurteita, mutta myös mekaaniset tekijät, kuten peukalon ihon jatkuva kostuminen tai kynteen sattuvat kolhut. Tässä asiayhteydessä uskoisin todennäköisimmäksi selitykseksi punajäkälän. Kynsimuutokset parantunevat muutamissa kuukausissa punajäkälän rauhoittumisesta. Jos jäkälä jää pidemmäksi aikaa, kynsimuutokset voivat jatkua ja tulla uusiakin.

Toni Aho ihot. el

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.