Terve.fi

Punajäkälää vai jotain muuta?

LL, ihotautien erikoislääkäri

Sampsa Kauppi
Julkaistu: 10.3.2014

Kysymys:

Hei, Olen reilu 5-kymppinen mies. Sain useita vuosia sitten työterveyslääkäriltä punajäkälä-diagnoosin, kun nilkkoihini ilmestyi kutisevaa ihottumaa. Tuolloin iho parani kortisonikuurilla mutta ihottuma-alueille jäi ruskeaa pigmenttiä.

Vuosi sitten samoille alueille tuli ihottumaa, iho kutisee ja on välillä ärhäkän punainen. Lisäksi ihottuma-alue hilseilee paljon. Ihottuma on melko tarkkarajainen ja kulkee pantamaisesti nilkan ja pohkeen ympäri. Vuoden ajan olen rasvannut perusvoiteella ja käyttänyt välillä apteekin hydrokortisonia kutiseviin kohtiin. Miksiköhän hoito ei nyt tepsi? Voiko kyseessä olla joku muu vaiva, kuin punajäkälä? Mitä kannattaisi kokeilla hoidoksi?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Punajäkälään ei saa immuniteettia, joten punajäkälän uusiutuminen on toki varsin mahdollinen diagnoosi. Yleisin pantamainen sitkeä ihottuma säären alakolmanneksen alueella on kuitenkin niin kutsuttu staasi-ihottuma, joka johtuu pitkäaikaisesta jalkojen turvotuksesta. Turvotus voi liittyä suonikohjuihin ja syvien laskimoiden vajaatoimintaan. Jos jaloissa on turvotusta, niin teidän kannattaisi hommata lääkinnälliset polvimittaiset tukisukat säännölliseen päivittäiseen käyttöön. 

Toki jatkuva raapiminen ja hankauskin voivat ylläpitää säärien ihottumaa ja silloin puhutaan neurodermatiitista. Punajäkälä voi myös esiintyä yhdessä neurodermatiitin kanssa. Neurodermatiittia hoidetaan vahvoilla kortisonivoiteilla ja ihon suojauksella raapimiselta. Ihon suojaukseen käytetään yleensä ZipZoc -sinkkisalvasukkia.

Koepalalla diagnoosi näiden 3 sairauden välillä voidaan tehdä, mutta säären alueelta koepalan ottoon voi liittyä säärihaavariski ja siksi suosittelenkin teitä hakeutumaan ihotautilääkärin vastaanotolle. Yleensä ihotautilääkäri pystyy tekemään diagnoosin pelkän ihottuman ulkonäön perusteella.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.