Terve.fi

Punajäkälä ei hellitä, hirveä kutina!

LL, ihotautien erikoislääkäri

Sampsa Kauppi
Julkaistu 4.3.2014

Kysymys:

Olen aiemmin terve 30-vuotias mies, ja minulla on todettu punajäkälää iholla ja poskien limakalvoilla. Sain hoidoksi hydrokortisonivoidetta, mutta siitä huolimatta tauti on levinnyt laajasti iholle ja yöt kuluvat raapiessa. Mikä avuksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Punajäkälä on hyvin kutiseva vaiva ja raapiminen pahentaa tautia. Punajäkälä iskee usein hankausaluille ja raapaisujälkiin. Siksi kutina-raapimiskierre pitää saada pysäytettyä. Sinun kannattaa hakeutua ihotautilääkärille, joka vai määrätä sinulle vahvempaa ja huomattavasti tehokkaampaa kortisonivoidetta ja valohoitoa. Valohoito on turvallista ja se rauhoittaa ihon kutinan ja punajäkälän yleensä hyvin. Valohoidossa käydään tyypillisesti kolme kertaa viikossa viiden viikon ajan, eli yhteensä 15 hoitokertaa. Kapeakaistainen UVB-valohoito on eniten käytetty valohoito.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.