Terve.fi

Parodontiitti 22 vuotiaana?

Parodontiitti 22 vuotiaana?

Antti Peteri

hammaslääketieteen lisensiaatti

Antti Peteri

Kysymys:

Hei! Olen 22-vuotias nainen, ja sairastanut masennusta ja ahmimishäiriötä usean vuoden. Tämä on vaikuttanut säännölliseen hammashygieniaan vaihtelevasti jo neljä vuotta. Välillä olen pessyt hampaita, välillä en ja lähes päivittäin syönyt paljon sokeria sisältäviä tuotteita. Marraskuussa oloni on kohentunut ja paransin ruokavalioni sekä ryhdyin taas pesemään hampaita säännöllisesti. Ientulehdus vallitsi aika lailla koko purukalustossa. Parin viikon jälkeen oikean puoliskon ikenet eivät enää ole kipeät tai vuoda verta, ja hetken luulin vasemmankin parantuneen, mutta nyt kipu jatkuu veren kera. Eilen myös alaetuhampaani, jotka aiemmin eivät oireilleet, alkoivat vuotaa verta valtavasti ja kipu oli niin kamala että en pystynyt enää harjaamaan saati syömään.
En polta tai juo alkoholia, suvussani on paljon 2. tyypin diabetesta. Suussani ei tunnu pahaa makua eivätkä hampaat vielä ainakaan heilu. Hammasvälit myös toistaiseksi pienet ja vain lanka mahtuu putsaamaan.
Minulla on aika suuhygienistille helmikuun lopussa, ensimmäinen käynti 8 vuoteen. 3 viikkoa olen pessyt hampaita tavallista tarkemmin, viikon käyttänyt klooriheksidiini suuvettä ja lankaillut kerran päivässä. Helmikuussa kaiketi selviää, mutta olen tilanteesta niin ahdistunut ja stressaantunut, että koen tarpeelliseksi tiedustella, kuinka todennäköinen parodontiitti on ikäni ym. perusteella?

Kiitos

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,
Anteeksi vastauksen viipyminen. On hyvä että huolehdit suusi terveydestä nyt paremmin ja erittäin mukava kuulla että vointisi on muutenkin parempi. Parodontiitti kehittyy yleensä ajan saatossa ja sille on useita altistavia tekijöitä. En lähde niitä tässä erittelemään, koska vaikuttaisi enemmän siltä että ientulehdusta ylläpitävänä tekijänä voi hyvinkin suurelta osin kohdallasi olla vain runsas hammaskiven määrä. Suun bakteerikanta saadaan jo lapsena ja joillakin bakteeristo on enemmän nimenomaan hammaskiveä sekä pitkään hoitamattomana myös parodontiittia aiheuttavaa. Suun kokonaisvaltainen tutkiminen sekä tarvittaessa röntgen kuvien ottaminen olisi suositeltavaa. Jatka vain kotihoitoa samaan malliin ja tarkenna sitä vielä saamiesi suuhygienistin ohjeiden mukaan.

Julkaistu: 16.12.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.