Terve.fi

Painauma päässä ja korvan särinä toispuoleisesti

Painauma päässä ja korvan särinä toispuoleisesti

Hannu Laaksovirta

neurologian erikoislääkäri

Hannu Laaksovirta

Kysymys:

Hei,
Olen perusterve 26-vuotias nainen.

Minulla on takaraivossa keskellä päälakea n. 1,5cm levyinen ja ehkä n. 3,5cm pituinen painauma/kuoppa, en osaa sanoa mittoja tarkkaan. Sen reunat on melko jyrkät ja tuntuu selvästi. Se on ollut päässäni pitkään, en tiedä onko ollut jo lapsesta. En muista satuttaneeni päätä muuten kuin kassalla työskennellessäni lyöneeni pääni metalliseen kassapöytään, kun nousin ylös kumartumisen jälkeen.

Kuopan kohta on hyvin kosketusarka ja tuntuu kuin se olisi tullut aremmaksi kuin ennen. Kun sitä varovasti tunnustelee (tätä en yleensä koskaan tee), minulle tulee joksikin aikaa huono olo ja kuopassa tuntuu erikoiselle.

Tämä häiritsee hieman normaalia elämääni, koska esim. en voi laittaa pompulaa päähän takaraivolle, tyyny saattaa painaa selällään maatessa kuopan kohtaa, kampaamossa pään hieronta tuntuu todella ilkeältä siitä kohtaa, usein nykyään jopa pelkkä hiusten paino tuntuu ikävältä kuopan kohdalla. Minulla ei siis särje päänahkaa vaan tulee jotenkin koko päähän huono olo, mitä tuntemusta on vaikea selittää. “Kipu” ei siis ole päänahan kipua. Kannattaako päätä tutkituttaa vai onko tällainen normaalia?

Mainitsen vielä, että välillä minua huimaa, muutaman päivän välein, menee hetkessä ohi ja tuskin liittyy tähän. Lisäksi jos olen nukkunut huonosti, minulla on kuvottava olo, ja päätä särkee. Muuten minulla ei ole pääkipua oikeastaan koskaan.

Toinen ongelma, enkä tiedä onko tämäkään osaamisaluettasi, mutta kun kuulen isoa meteliä tai esim. joku puhuu poikkeavan isoon ääneen alkaa toisessa korvassa ääni säristä aivan kuin radio olisi väärällä taajuudella. Särinä loppuu heti kun meteli loppuu. Ei siis ole tinnitystä. Tätä ei tapahdu koskaan hiljaisuudessa. Voiko tämä olla jotenkin hoidettavissa? Tämä siis aina vain toisessa korvassa. Saattaa tulla myös, jos itse laulan. Korkeat äänet aiheuttaa herkemmin tätä särinää.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Tuollaisia kuoppia on ihmisten päissä aika usein. Enimmät ovat lähinnä “valuvikoja”, ja olleet olemassa lapsuudesta alkaen.
On yleistä, että näille etsitään selittävää syytä menneisyydestä. Usein tarjolle nousee jokin epämääräisesti muisteltu pään vamma. Kuitenkin, sellainen pään vamma, jossa olisi syntynyt todellinen lommo (ja samalla mitä todennäköisimmin ainakin jonkin asteinen verenvuoto ja/tai aivoruhje), olisi todennäköisesti tuottanut vähintään lyhyen tajuttomuuden ja tullut sitä kautta kirjatuksi tarkemmin.
Se, että kuopan seutu oireilee kuvatulla tavalla, sopii paremmin takaraivon ohuiden lihasten eräänlaiseen jännittyneisyyteen kuin pinnallisempaan päänahan ongelmaan. Aivan tarkasti nämä eivät ole eroteltavissa. Aivot puolestaan eivät tunne mitään.
Jännitysniskaa tai oikeammin takaraivoa siis syyttäisin oireilusta ensiksi. Tähän sopii myös tuo huimausoireilu.
On olemassa harvinaisia tauteja, joissa kalloon ilmaantuu pehmeitä kohtia. Varsin epätodennäköisenä tällaista pidän, mutta asia kannattaisi näyttää yleislääkärille siinäkin mielessä, että hän tarkistaisi korvat samalla. Muutama verikoe samalla ei olisi ylihoitoa. En osaa sanoa mistä tuo aika jännä korvien eripariresonointi tai mikä se sitten onkaan johtuu, mutta mieleeni ei tule mitään vaarallista hermoston tautia tuon korvaoireistonkaan kohdalle.

Julkaistu: 12.7.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.