Terve.fi

Outo nykiminen ja säpsähtely syvässä unesaa

Outo nykiminen ja säpsähtely syvässä unesaa

Hannu Laaksovirta

neurologian erikoislääkäri

Hannu Laaksovirta

Kysymys:

Hei!

Olen 25-vuotias perusterve nainen. Liikun paljon. Minulla todettiin muutama vuosi sitten synnynnäinen selkä vika alaselässä mikä aiheuttaa selkäkipua päivittäin. Minulla mietityttää onko normaalia että säpsähtelen ja sätkin jalkoja ja käsiä täydessä unessa useampia kertoja yössä niin että jos nukun jonkun kanssa samassa huoneessa siihen herää muut mutta itse en herää. Aina siis joku aamulla sanonut että sää sätkit taas. Näyttää siltä kuulemma niinku näkisin pahaa painajaista. Kiitos vastauksesta etukäteen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Useimmat yön aikaiset sätkimiset ovat vaarattomia. Alaselän ongelmista ne eivät ainakaan johdu.
Ydinkysymys nro 1 on se, kokeeko nukkuja muutoin nukkuvansa hyvät yöunet ja olevansa normaalin virkeä päivisin.
Lyhyt nytkähdys, nimenomaan alaraajoissa ja vartalollakin uneen vaipuessa on täysin normaali ilmiö, ja liittyy vireystilan vaihteluun.
Mikä sitten on epänormaalia? Tämä on veteen piirretty viiva. Unta nähdessään ihminen liikkuu usein. Unissakävely ja erilaiset monimutkaisemmat toiminnot alkavat olla jo poikkeavia. Tärkeätä olisi tietää, onko kieleen ja/tai huuliin puremista? Onko virtsat tai ulosteet koskaan tulleet alle? Tuskin, mutta kysymys esitetään siksi, että jos näitä on, voisi teoriassa olla kysymys lievästä unenaikaisesta epilepsiasta. Tällainen vaatisi sitten jo pään kuvauksen ja aivosähköfilmin (EEG).
Unihygieninen (käytössä oleva kielikuva) ongelma voivat olla myös levottomat jalat-oireyhtymä. Tällöin tulee pakonomainen tarve liikutella alaraajoja, joissa voi samalla olla inhottavia tuntemuksia. Oire voi kuitenkin esiintyä jo valveilla ollessa.
Onko kyseessä muuta, kuten kuorsausta ja/tai hengityskatkoksia? Epäilen, ettei tuonikäisellä liikunnallisella ihmisellä ole. Vaikuttaako alkoholi? Onko ns unihalvausta, jossa asianomainen herää, muttei kykene liikkumaan? Tuntuuko, että unet ovat erityisen eläviä, ja jatkuvat heräämisen jälkeen?
Erilaisia unenaikaisia motorisia häiriöitä on paljon, mutta tässä tapauksessa veikkaisin jotain vaaratonta. Toimisin niin, että kehottaisin vieressänukkujaa (jotka usein ovat samaan aikaan kriittisiä että välittäviä) ottamaan kännykkävideon tuosta sätkimisestä. Silloin, kun sätkimiset oikeasti ovat aivoperäisiä ja mahdollisesti jatkoselvittelyjä vaativia, voi yleislääkärikin päätellä hyvästä videopätkästä paljon. Epämääräisiä yöllisiä sätkyja videoidaan jopa yliopistosairaaloissa, mutta muuten terveen nuoren aikuisen yöaikaiseen videointiin ei jokaisen kohdalla maassamme ole alkuunkaan resursseja. Näin ollen aloittaisin todella vieressänukkujan kännykkävideolla ja yleis- tai työterveyslääkärillä.

Julkaistu: 13.7.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.