Terve.fi

Oudot oireet/pelko

neurologian erikoislääkäri

Hannu Laaksovirta
Julkaistu 23.10.2017

Kysymys:

Hei! Olen 35-vuotias yövuoroa tekevä kolmen lapsen äiti (lapset 1-8-vuotiaita). Minua huolettaa kovasti omituiset oireet kehossani, jotka ovat lisääntyneet. Oikea puoli kehosta oirehtinut jo useamman vuoden. Siihen liittyy kausittaista kipua ja voimattomuutta aina leukanivelestä varpaisiin ja sormiin asti, tuntemukset sekä lihaksissa että nivelissä. Purentakisko öisin käytössä leukanivelen naksumisen ja kipuilun takia. Polvi oireilee pahiten (kipuilee ja rahisee) ja se on kuvattu, ei kulumia tms. Nyt viime aikoina myös jonkin verran puutumisia/tärinää/tykytyksiä/suonenvetoa jalassa. On otettu verikokeita (mm.reumatekijää ei löytynyt) ja fysioterapiassa hoidettu vartalon toispuoleisuutena (oikea puoli aavistuksen lyhyempi ja kiertää eteenpäin). Myös hartiat/selkä kipeytyy ja jumiutuu usein. Kipukausina vältän kehon oikean puolen käyttöä koska se tuntuu heikolta. Kuitenkin käyn silloinkin normaalisti lenkillä/tanssimassa oireiden sallimissa rajoissa. Nyt uutena oireena alkoi 5 viikkoa sitten palan tunne kurkussa joka muuttui nopeasti paineen tunteeksi kurkulla/kaulalla, joka pahenee puhuessa. Ikään kuin koko kaula väsyy. Nieleminen epämukavaa mutta onnistuu. Verikokeet ok mukaanlukien kilppari. Kokeltiin 2 viikkoa närästyslääkettä, ei apua. Kaulan ultraäänitutkimusta lääkäri mietti seuraavaksi. Oireiden googlettaminen tuo usein hakutulokseksi esim. ALSin, mistä olen kehittänyt itselleni nyt melkoisen mörön. Olisiko syytä hakeutua neurologin/reumatomogin vastaanotolle vai mikä olisi järkevintä? Suuri kiitos jo etukäteen vastauksestasi.

Vastaus:

Hei.

Epämääräisissä oireissa huolestuttaa eniten epävarmuus. Se johtaa asioiden epätulokselliseen pohdintaan, googlettamiseen ja korostuneeseen itsetarkkailuun, minkä tuloksena on hankalimmillaan itseään ruokkiva kierre. Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö oireet olisi todellisia ja niiden syyn selvittäminen mielekästä.

Aloitan tuosta ALS-pelosta. 100%:n varmuutta ei voi luvata, mutta kuvattu oireisto ei sovi ALS:iin tai sen sukuisiin, harvinaisempiin sairauksiin. Tässä tapauksessa kivut korostuvat liikaa, ja kun oireistoa on kestänyt näinkin pitkään, en lataisi lisähuolta edes tuon tuoreemman oireen eli kurkun/kaulan seutuun painottuvalla ongelmalla.

Itse nielemistapahtuma on sen verran monimutkainen – sekä tahdonalainen että refleksi – että se häiriintyy monesta ja pienestä. Koettakaapa vain nielaista 4 kertaa peräkkäin tyhjällä suulla! Ei onnistu keltään.

Näkisin, että oireiston syyn täytyisi aika pitkälle olla “mekaaninen”. Näin siksi, että miksi jokin systeemisairaus oireilisi näin selvästi toispuoleisena? Niska-hartiaseutu on “syyllinen” useimmissa tapauksia, ja tässäkin on aivan oikein jo lähdetty fysioterapian keinoin asian kimppuun.

Valmista ei ole tullut. Perusreuma-asiat voidaan selvittää jo yleislääkärin vastaanotolla, kuten tietyt laboratoriokokeet. Kaikki toispuolinen on herkästi neurologin heiniä, joten tätä tilannetta näyttäisin ei-kiireellisenä neurologille. En siksi, että epäilisin jotakin mörkömäistä hermoston sairautta, vaan siksi, että neurologi osaa ohjelmoida mielekkään tutkimusprotokollan. Aivan kaiken kuvaamiseen ei varmaankaan ole tarvis lähteä – kaulan ultraääni on perusteltu, mutta veikkaisin että täyttä selitystä oireille ei sitä kautta löytyne.

Ja lopuksi: vaikka tuo palan tunne kurkussa huolestuttaa, ei se alkuunkaan riitä aiheeksi epäillä ALS-tautia. Hakusanoilla “globus oire” löytyy aika hyviä selostuksia, myös terve.fi -sivustosta. Näiden lukeminen on mielekästä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.