Hyvinvointi

Oudot alavatsakivut ja orgasmikyvyttömyys

29.11.2013 Terve.fi
Kysymys

Hei! Olen 24-vuotias perusterve, terveelliset elämäntavat omaava nainen ja ongelmani on epämääräiset alavatsakivut ja orgasmikyvyttömyys. Kuukautiseni ovat olleet aina kivuliaat, mutta aloitettuani e-pillereiden syömisen noin viisi vuotta sitten kivut ovat helpottuneet todella huomattavasti. Kuukautiskivut eivät siis enää ole ongelma, mutta saan joskus kuukautiskipuja vastaavia hirveitä alavatsakipuja kun olen erittäin kiihottunut. Yleensä nämä kivut tulevat keskellä yötä nähtyäni eroottisia unia, ja herään kovaan alavatsakipuun ja pahoinvointiin, joka kestää noin 10 minuuttia. Näitä ”kohtauksia” tulee hyvin epäsäännöllisesti, noin joka toinen/kolmas kuukausi. Mistä tämä voi johtua?

Toinen ongelma on kyvyttömyyteni saada orgasmia. Olen ollut pitkään turvallisessa, hyvässä ja seksuaalisesti aktiivisessa parisuhteessa. En kuitenkaan koskaan (en yksin enkä kumppanini kanssa) ole kyennyt saamaan orgasmia. Ongelma ei voi mielestäni johtua psyykkisistä syistä, sillä en ole kumppanini kanssa koskaan stressannut asiasta ja seksimme on muuten kaikin puolin kunnossa. Olen miettinyt voiko syynä ongelmiini olla noin 12-vuotiaana saamani kova isku alapäähäni. Sain iskun keinuessani isolla kiikkulaudalla, kun lähdin laudalta väärään aikaan. Iskusta saatu kipu ei tosin kestänyt muutamaa tuntia pidempään ja pystyin salaamaan kivun, mutta asia on jäänyt mietityttämään minua nykyisten ongelmieni takia. Kysyisin myös voiko kuvailemillani seikoilla olla vaikutusta lasten saantiin.

Vastaus
Vastaaja Hannu Penttinen
Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Orgasmikyvyttömyys ja yölliset kipukohtaukset eivät mielestäni millään lailla estä sinua saamasta lapsia. Olet varmaankin käynyt lääkärissä tutkimuksessa kuukautiskipujen ja e-pillereiden vuoksi. Jos rakenteissa olisi ollut poikkeavuutta, olisi hän varmasti sen huomannut ja ottanut puheeksi. Tuo 12-v iässä saamani isku alapäähän ja sen salaaminen tuossa kovin herkässä iässä, jossa seksuaalisuus on vasta heräämässä, voi kuitenkin olla kipukohtausten ja myös orgasmikyvyttömyyden taustalla. Sinun kannattaa etsiä netistä osoitteesta www.seksologinenseura.fi kohta asiantuntijat. Valitse sitten nimivalikosta itsellesi sopiva paikkakunta, niin löydät siellä toimivat seksuaaliterapeutit. Toivottavaa vielä olisi, että terapeutilla olisi lisäksi traumaterapeutin (EMDR) koulutusta. Myös EMDR-yhdistyksen nettisivuilta saattaa löytyä sellainen henkilö, joka voisi auttaa sinua vapautumaan tuosta lapsuuden ajan trauman aiheuttaman häpeän ja syyllisyyden tunteesta, joka saattaa piillä syvällä mielen rakenteissa.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi