Terve.fi

Osteoporoosin lääkitys

Osteoporoosin lääkitys

Ari Rosenvall

yleislääketieteen erikoislääkäri, vastaava lääkäri

Ari Rosenvall

Kysymys:

Olen 65-vuotias nainen, joka on sairastanut osteoporoosia 95 lähtien. Olen käyttänyt Optinate septiumia 7 vuotta ja Protelosta 6 vuotta. Suonikohjujen ja eteisvärinän vuoksi Protelos on lopetettu. Nyt mietin, valitsenko Prolian vai palaanko bisfosfonaatteihin. Prolian yleiset haitat askarruttavat, koska minulla on jo valmiiksi niitä vaivoja: iskiaskipu (välilevyn hermopuristus), virtsavaivat (munuainen osittain poistettu), hengitystietulehdukset (astma), jalka ja käsikivut (reuma) ja suussa vielä kaksi riskihammasta ( vanhoja juurihoitoja). Kysymys kuuluu, olenko alttiimpi saamaan haittavaikutuksia? Aikaisemmista lääkkeistä en ole saanut, vaikka on lääkeallergioita. Murtumia ei ole ollut, mutta heikkoja nikamia (-3,5). Diagnoosit: hydronefros sin., hypertonia, astma, kilpirauhasen vajis, seropositiivinen nivelreuma, nikamavälisairaus, eteisvärinä ja mitraaliläpän vuoto. Lääkitys: Emconcor ja Zanidip, Aerobec autohaler ja Atrovent eco, Oxiklorin, Thyroxin, Methotrexate wyeth lederle, Acid.folic., Marevan, kalkki D, mg, se Vastauksesta kiittäen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi!

Ensinnäkin on hyvä todeta, että hoitava lääkärisi on toiminut oikein lopettaessaan Protelos-lääkityksen, sillä se saattaa aiheuttaa veritulppavaaran lisääntymistä sille ennestään alttiille potilaille.  Nuo mainitsemasi seikat eivät sen sijaan ole esteenä Prolia-lääkkeen käytölle ja vaikka ne on mainittu "mahdollisten" haittavaikutuksen luettelossa, ei näitä haittoja ole ollut enempää lääkettä saaneilla kuin tutkimusten ns. lume-ryhmässä olleilla.  Suussa ei tulisi koskaan olla hoitamattomia tulehduksia eikä erityisesti silloin, jos sairastaa osteoporoosia taikka esimerkiksi sydämen läppävikaa taikka kehon sisälle on asetettu implantteja (tekonivelet, tms).

Koska olet jo pitkään sairastanut osteoporoosia (se on onneksesi todettu ennen kuin murtumia on tullut!) ja sitä on hoidettu lääkkeilläkin, kannattaisi varmistaa, vieläkö lääkehoito ylipäätään on tarpeen.  Tämä tapahtuu parhaiten tekemällä luuntiheysmittaus ja vertaamalla tulosta aiempiin mittauksiin.  Näin voidaan luunmurtuman vaaraa arvioida ja tarkistaa, tarvitaanko ns. perushoidon eli omahoidon lisäksi myös lääkehoitoa.  Jos lääkehoito on tarpeen, on vaihtoehtoina juuri tuo mainitsemasi Prolia sekä sitten uusi bisfosfonaattijakso (joko viikko- tai kuukausitabletti taikka suonensisäinen infuusio kerran vuodessa).

Ystävällisin terveisin,

Ari Rosenvall

Mehiläinen Osteoporoosiklinikka

Julkaistu: 17.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.