Terve.fi

Onko vaarallista jos paino jojoilee

Onko vaarallista jos paino jojoilee

Marja Vanhala

FT, laillistettu ravitsemusterapeutti

Marja Vanhala

Kysymys:

Painoni on vuosien saatossa laskenut välillä 20 kiloa ja sitten taas noussut saman verran. Paino sahaa edes takaisin eikä oikein tahdo pysyvää tulosta tulla. Onko tästä painon vaihtelusta jotakin erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tutkimuksissa ei ole havaittu, että jojoilu olisi erityisen haitallista sydän- ja verisuoniterveydelle tai lisäisi kuolleisuutta. Toistuvat painonvaihtelut voivat vaikuttaa erityisesti elimistön koostumukseen: niukka energian- ja proteiinin saanti ja vähäinen liikunta pienentävät elimistön lihasmassaa, kun taas lihomisen aikana yleensä elimistön rasvamäärä suurenee. Näin jokainen laihtumis-lihomisjakso voi suurentaa kehon rasvaprosenttia, mikä puolestaan pienentää energiankulutusta. Jojottelijoilla painon onkin havaittu nousevan herkästi laihdutuksen jälkeen uudestaan. Jojoilu voi myös heikentää itsetuntoa ja mielialaa.

Julkaistu: 7.1.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.