Terve.fi

Ongelma pituuskasvussa

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu 19.6.2019

Kysymys:

Olen 17-vuotias poika, pituuteni on 154 cm ja painoni noin 46 kg. Ongelmani on lyhytkasvuisuus. Suurimmalta osin tämä johtunee siitä, että sairastin vakavaa anoreksiaa viisi vuotta. Nyt olen kuitenkin paranemaan päin. Minua harmittaa pituuteni, jota on tullut lisää vain viisi senttiä viiden vuoden aikana. Tunnen itseni hyvin erilaiseksi ikäisiini nähden.

Äitini on 165 cm ja isäni 181 cm pitkä. Ennuspituuteni on noin 180 cm. Luustokuvauksissa ilmeni, että luuni ovat lähellä omaa ikääni, eli niiden kasvua on vielä jäljellä. Myös omaa hormonituotantoa on tullut jonkin verran. Olen lukenut, että muun muassa arginiinilla, glukagonilla ja somatotropiinilla on kasvua edistäviä vaikutuksia. Voisinko saada jonkinlaista keinotekoista kasvuhormonia? Onko ravinnon ohella muita keinoja pituuden lisäämiseen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Anoreksian syytä ei tiedetä, mutta siihen liittyy tietty geneettinen alttius. Se tahtoo siis ilmiönä liittyä sukuihin jopa sukupolvesta toiseen. Uskotaan myös, että perusongelma liittyy itse- tai omanarvontuntoon, ja syömättömyys sitten jollain monimutkaisella tavalla ratkaisisi tämän ongelman. Joidenkin mielestä se ratkaisee pulman siirtämällä taka-alalle jonkun muun sellaisen ongelman, jota potilas ei kykene ratkaisemaan.

Itse arvelisin, että kyse on itseluottamuksen tilapäisestä katoamisesta, ja se on usein löydettävissä oikealla hoidolla. Yleensä potilaat ovat nuoria naisia, mutta myös nuoret miehet sairastuvat. Potilaat ovat taipuvaisia toimimaan pikkutarkasti ohjeita noudattaen. Tauti puhkeaa tähän liittyen siksi usein juuri murrosiässä, mutta on tavattu myös alle 10-vuotiaita ja jopa 70-vuotias potilas. Psykodynamiikan asiantuntijat arvelevat, että epävarma henkilö alkaa kontrolloida omassa hallinnassaan olevia asioita, kuten kehoaan ja syömistään.

Tällaisen laihuushäiriön hoito on hyvin yksilöllistä. Hoito on siksi suunniteltava potilaan mukaan. Hoitojen tulokset ovat yleensä hyviä. Yksi tärkeä seikka sinun kannattaa huomioida. Etenkin nuorilla potilailla on näet perheen osallistuminen hoitoon kaiken A ja O.

Toinen tärkeä seikka on motivoituminen, ja tämä on helppo huomata kirjeestäsi. Luin rivien välistä ja suoraan niiltä kaksi hyvin myönteistä asiaa. Se, että olet huolestunut pituuskasvustasi, kertoo, että olet hyvää vauhtia toipumassa anoreksiasta. Toinen tärkeä asia on, että luustonkuvausten perusteella sinulla on toivoa kasvaa vielä lisää. On varsin mahdollista, että anoreksia on kohdallasi viivästyttänyt normaalia puberteettia ja siten myös kasvuasi.

Nyt on tärkeää, että hakeudut tuota pikaa omalla asuinseudullasi joko terveyskeskukseen tai lääkärikeskukseen ja pyydät lähetteen paikallisen yliopistollisen keskussairaalan lasten ja nuorten endokrinologian poliklinikalle. Siellä voidaan tehdä tarpeelliset ja välttämättömät selvittelyt sen suhteen, miten sinua on hoidettava.

Kasvuhormoni eli somatotropiini on yksi mahdollisuus ja lisäksi saatetaan tarvita muunkinlaista hoitoa. On nimittäin tärkeää, että pituuskasvuongelmasi ohella saat riittävää nuorisopsykiatrista hoitoa. Et nimittäin voi kasvaa pelkän hormonin avulla, vaan sinun on sen ohella pystyttävä syömään riittävästi, jotta olisi jotain josta voisi hormonien avulla pituutta rakentaa!

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.