Terve.fi

Olkapäässä vai korvien välissä vikaa

Olkapäässä vai korvien välissä vikaa

Ville Puukka

LL, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Ville Puukka

Kysymys:

Hei

Noin 10v:tta ollut öisin putoileva olkapää , samassa kädessä solisluun siirtymä ja muutenkin ylimenevä nivelistö. Kuminauhaa vedelty jo vuosia. Nyt otettu magneetti. Löytyykö tekstistä jotain jonka voisi kirurgisesti korjata, kun tuo jumppa ei oikein auta.Tutkimus: NB1ATOlkanivelpunktio UÄ-ohj, OikeaLausunto:1,5T. Ennen kuvausta potilaan ollessa anestesialääkärin indusoimassa sedaatiossa injisoitu etupistosta 17ml Artirem-tehostetta olkaniveleen. Ei välittömiä komplikaatioita toimenpiteen aikana. Vertailuun käytettävissä 1/11 MK.Nivel kongruentti, etukapseli on väljä ja kiinnittyy melko mediaalisesti scapulaan. Etu-alalabrum on arpisen paksu, soittain irti glenosta ja gleno alaetureunastaa pyöristynyt. Luista Bankartin kappaletta ei kuitenkaan erotu. Yläetu- ja etulabrum puolestaan tavallista pienikokoisemmat ja hapsuisen näköiset. Glenon ja labrumin väliin menee osittain tehosteainetta. Labrumrepeämä jatkuu posteriorisuuntaan takalabrumin alueelle ja posteriorisesti näkyy 10 * 4mm kokoinen paralabraalikystarykelmä.SSP:n insertioalueella 7mm kalkiksi sopiva nikkasignaalinen alue, lisäksi pientä osittaista yläpinnan repeämää insertioalueella, muutoin cuffin jänteet ehjät. SSP:n ja ISP:n insertioalueella degeneraatiokystaa. Ei kookasta Hill-Sachsin leesiota. Ei irtokappaleita nivelessä.LHBT sulkuksessaan, säännöllinen. Ankkurissa on osittaista repeämää labrumvaurioon liittyen.GH-nivelen rustot anteriorisesti ohentuneet. Ei hohkaluödeemaa. MGHL ei erotu, muutoin IGHL ja SGHL ehjän näköiset. AC-nivel tavallinen. Ei nesteilyä SASD-bursassa. Lihakset hyvin säilyneet.RL: Labrumissa laaja repeämä. Glenon alaetureuna pyöristynyt. Ei luista Bankartia tai kookasta Hill-Sachsia.
Vai pitäisikö etsiä vaan uusi fysioterapeutti, sijoiltaanmenoja on noin 60, mutta alkaa menemään usko että jumpalla paranee

Näytä vastaus

Vastaus:

Terve.

MRI-lausunnosta ei käy ilmi, että olkapäässäsi olisi jotakin “rikki”. lausunnon mukaan kaikki rakenteet ovat paikoillaan ja ehyet.

Ilmeisesti kärsit ns. MDI-olkapäästä, eli olkapääsi on löysä useampaan suuntaan, johtuen nivelkapselin löysyydestä.

Näin ollen et hyödy perinteisestä tähystystoimenpiteestä, olkapään kiristysleikkauksista ei tällaisissa tapauksissa ole osoitettu olevan hyötyä.

Nykyään muotiin on palannut latarjet niminen leikkaus. Ko. leikkaus tehdään tähystysavustetusti ja tulokset ovat parantuneet aikaisemmasta.
linkistä löydät mitä leikkauksessa tehdään:
https://www.shoulderdoc.co.uk/article/1543

60 sijoiltaanmenon jäljiltä sinulla ei ole onneksi nivelessä kulumaa, joten em. leikkaus voidaan tehdä.
Kuitenkin kannattaa muistaa, että kyse on aika radikaalista ja ei-anatomisesta leikkauksesta, joten kannattaa aina miettiä tarkkaan lähteekö leikkaukseen.
Fysioterapiasta on sinulle hyötyä hoitovalinnasta riippumatta.

Julkaistu: 29.11.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.