Kauneus & Terveys

Olen terve, mutta lihava

Olen terve, mutta lihava

Mari Sainio

Liikunnanohjaaja

Mari Sainio

Kysymys:

Olen runsaasti ylipainoinen nelikymppinen. Olen 166 senttimetriä pitkä ja painan 97 ­kiloa. Liikuntaa olen harrastanut viimeksi säännöllisesti 10 ­vuotta sitten. Kuntoni­ on ­huono, enkä jaksa enää ­kävellä pidempiä lenkkejä.­ Portaiden nouseminen saa minut puuskuttamaan ja jo pienestä liikkeestä hikoilen paljon. Jalkoihini alkaa helposti sattua ja kärsin aika ajoin erilaisista selkävaivoista. Päivät teen istumatyötä.

Olen saanut liikakiloista tarpeekseni ja haluan laihtua. Sain jo ruokavalio-ohjeita ravitsemusterapeutilta. Kun seurasin niitä, painoni putosi kahdessa kuukaudessa 10 kiloa. Nyt haluan vahvistaa ­lihaksiani ja parantaa peruskuntoani. Kävin työterveyslääkärillä. Minulla ei ole verenpaine­ongelmia eikä muitakaan terveysvaivoja. Olen terve mutta lihava.

Miten aloitan liikunnan pitkän tauon jälkeen? 

Näytä vastaus

Vastaus:

Aloita liikunta ­rauhallisesti. Runsaan ylipainon­ vuoksi kannattaa harrastaa lajeja, jotka­ ­eivät ­rasita niveliäsi. Vesijumppa ja ­-juoksu sekä ­kuntopyörällä polkeminen ovat hyviä. 

Kysy uimahallissa, millaisia ­vesijumpparyhmiä siellä­ on ja pyydä opastusta vesijuoksuun.

Lainaa hallista­ vesijuoksuvyö. Vesijuokse tai -jumppaa kolme kertaa viikossa 30 ­minuuttia kerrallaan. Kun kuntosi paranee, ­lisää viikkoon yksi treenikerta ja pidennä aikaa 45 minuuttiin.

Koska teet istumatyötä, pidä tunnin välein jumppatauko. Ota keppi työpisteesi viereen ja jumppaa sillä. Erityisesti selkärangan liikuttaminen on tärkeää. Ohjeita­ löydät netistä. Myös selätin on hyvä väline työpisteen viereen. Sen avulla saat selkääsi liikettä.

Sitten tärkeä neuvo: hyötyliikunta on ­arjessa kaikkein tärkeintä. Liiku aina kun voit. Vie roskat, ­kävele posti­laatikolle, haravoi ja siivoa. Tee mitä tahansa,­ ­missä ­kehosi on liikkeessä. Silloin aineenvaihduntasi ­pysyy käynnissä. Paikallaan istuminen on pahinta.

Muista myös, että ravinnolla on suurempi merkitys painonpudotukseen kuin liikunnalla. ­Liikunnasta saat monia tärkeitä terveysvaikutuksia: sydämen ja ­verenkiertoelimistön kunto paranee, lihakset vahvistuvat ja niihin muodostuu uusia hiusverisuonia, ­nukut ­paremmin, aivosi työskentelevät tehokkaammin ja ­sinulla on kaikin puolin parempi olla.

Mitä enemmän sinulla on lihasmassaa, sitä enemmän kulutat energiaa – myös silloin kun nukut. 

Julkaistu: 3.1.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.