Terve.fi

Nexplanon kapselin poistaminen

Terveydenhoitaja

Mia Astikainen

Kysymys:

Minulla on ollut 3 vuotta nyt nexplanon ehkäisykapseli, jonka vaikutus on loppunut 19.6.2016. Yritin saada poistoaikaa mutta en saanut menee kesäsulun takia elokuulle ja nyt mietinkin, että miten kapseli vaikuttaa kehoon ollessaan turhaan ja loppuuko kapselin vaikutus heti kun on ollut 3 vuotta? Harrastin suojaamatonta seksiä ilman siemensyöksyä joten paniikki iski kun tajusin ettei ehkäisy ole enää luotettava. Miten kuukautiset ym alkavat kun kapseli on paikoillaan? Onko mahdollista että se vielä vähän vaikuttaisi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Ehkäisykapselin vaikutusaika on vähintään pakkausselosteessa luvattu aika eli sinun tapauksessasi kolme vuotta. Ehkäisyteho voi siis säilyä jonkin aikaa vielä tämän jälkeen. Ylipainoisilla kapselin vaihtovälin kanssa pitää olla tarkkana. Tarvittaessa lääkäri kehottaa vaihdattamaan kapselin useammin kuin kolmen vuoden välein. Jos sinulla ei ole ollut kuukautisia kapselin käytön aikana, eivät ne todennäköisesti alakaan ennen kapselin vaihtoa uuteen. Jos kuukautisesi alkavat ennen elokuulle saamaasi vaihtoaikaa, voit olla varma, että kapselin ehkäisyteho on loppunut. Miten kauan kapselissa on ehkäisytehoa jäljellä, on arpapeliä. Tämä riippuu esimerkiksi painostasi. Raskauden mahdollisuus tuon yhden keskeytetyn yhdynnän seurauksena on äärimmäisen pieni. Kehottaisin sinua kuitenkin tästä lähtien käyttämään kondomia lisäehkäisynä kapselin vaihtoon asti. Vanhentunut kapseli ei aiheuta mitään haittaa kehossa. Hyvää kesän jatkoa sinulle!

Julkaistu: 25.6.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.