Sairaudet

Näkökulmaa puolen vuoden monipuoliseen oireiluun?

8.1.2016 Terve.fi
Kysymys

Hei

Nainen 31v., ei lapsia, säännöllinen lääkitys Ketipinor 25mg/yöksi. Migreeni todettu teini-iässä, ei allergioita, takana pitkä selätetty masennus, suvussa mm. syöpätauteja, Crohnia, sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta. Lisäravinteina D-vitamiini, magnesium ja omega3/E-epa.

Oireet alkoivat äkisti touko-kesäkuussa 2015. Hallitsivina selkä/vatsakivut/kivut, muut oireet eivät hälyyttäneet lääkäriin, nyt jo häiritsevät. Ei vastaavia oireita aiemmin, ei gyn. sairauksia/tulehduksia/toimenpiteitä, ei selän traumaa. Oireet ikään kuin tulevat ja menevät, kuitenkin ajan kanssa pahentuen (tahti tihenee, kivut kovenee, jotain "pientä" ilmaantuu olevien oireiden lisäksi).

Oireet:

Alaselkäkipu, aluksi kohtauksellista, nyt jatkuvaa. Joskus hyvin, hyvin voimakasta. Jäykkyyttä. Vaivaa levossa ja liikkeessä, voi säteillä kylkiin. Magneettikuvassa todetaan SI-nivelessä sakroiliitin jälkitila. Kipulääkkeistä ei apua (NSAID, Panacod, Tramal)

Alavatsakipu, aluksi kohtauksellista/ikään kuin selkään liittyvää, sittemmin kk-kierron mukaista. Kivuttomat kuukautiset muuttuneet sietämättömän kivuliaksi. Gyn. tutk. tehty x3, ultra OK, endometrioosiepäily oireiden perusteella, lähete laparoskopiaan. Ei ehkäisyä, lapsitoive. Kipulääkkeistä ei apua (NSAID, Panacod, Tramal)

Lihas/nivelkipu, koko vartalon kipua, erit. jaloissa, tulee ja menee. Voi olla pitkiä aikoja poissa, vaivaa päivän tai viikon kerrallaan. Uusiutuu jonkin ajan kuluttua. Muistuttaa kovan kuumeen yhteydessä esiintyvää kipua. Sairaudentunne, kipeä olo.

Silmäoireina pääosin huomattavaa valonarkuutta, silmien vuotamista ja kirvelyä. Voi olla pitkiäkin aikoja poissa, vaivaa yleensä tunnista päivään kerrallaan. Uusiutuu väliajoin.

Unettomuus, yöhikoilu; alkoivat alaselkäkipujen kroonistuttua päivittäisiksi, n. 1 kk sitten. Samalla ehkä normaaliakin lämmönnousua päivittäin, joka kuitenkin saa olon kuumeiseksi, väsyneeksi, pahoinvoivaksi (ei oksentelua). Vilunväreitä, hikipuuskia, kuin olisi kovakin kuume.

Ripuli ja ummetus vaihtelevat, ummetus pahentunut 2 kk aikana, samalla ilmaantuivat ympäristön huomion kiinnittävät suoliäänet eri puolilta vatsaa. Ulostuskipua toisinaan alavatsassa. Ilmavaivat voivat sattua vatsaan. Aristavia, "paikkaa vaihtavia" kipukohtia on havaittu. Närästystä joskus, aiemmin ei koskaan.

Lisääntynyttä virtsaamistarvetta ja runsasta virtsaneritystä ajoittain. Virtsanäyte toistuvasti OK, joskus ket++.

Muita vähäpätöisempiä oireita voi tulla ja mennä, kuten nielu/kurkkukipu, joka tuntuu erilaiselta kuin flunssassa ja toistuva kutiseva ihottuma tms. välilihan alueella (Sibicort auttaa). Nivelien "poksumista", nielemisvaikeutta makuulla, vaikka mitä.

Tutkittu aiemmin mainittujen lisäksi verenkuva, keuhkoröntgen, jotka OK. Tietysti toivon, ettei minua vaivaa mikään fyysinen, etenkään krooninen sairaus mutta kunnossa en ole. Odotan aikaa laparoskopiaan ja ortopedille. Välissä voin mennä päivystykseen, jos en taas kestä kipuja.

Ennen oireiston alkua oli muutto uuteen kerrostaloon (pari kuukautta aiemmin), uuden sängyn osto (pari kuukautta aiemmin), Xanor 1 mg lääkkeen lopetus (luulinkin oireita aluksi vieroitusoireiksi) ja viimeisimpänä kuolleen punkin löytyminen sängystäni (aika lailla ennen oireiden alkua, koira tuo sisälle).

Tätä tekstiäkin kirjoittaessa on kipuja alaselässä, vähän alavatsassa, silmäkipua, lievää päänsärkyä, jalkasärkyä ja äsken valahdin hiestä märäksi.

Kysymyksinä siis: voiko oireet liittyä toisiinsa ja mikä voisi olla oireiden syy? Onko vinkkejä kivunlievitykseen?

Vastaus
Vastaaja Aarno Yliselä
Yleislääketieteen erikoislääkäri

arvoisa kysyjä,

oirekuvauksenne sisältää viestejä sen verran monista elinjärjestelmistä, että niin

anatomisista kuin fysiologisistakin syistä ne eivät ole liitettävissä mihinkään

yksittäiseen taustasyyhyn. 

Poikkeava löydös on siis todettu magneettikuvassa (”sakroiliitin jälkitila” – reumatutkimukset?),

mikä saattaa olla mukana alaselän ja alaraajojen oireissa lihaskireysmekanismilla.

Ortopedin tutkimus on varmastikin perusteltu ja jos mitään leikattavaa ei voida osoittaa,

fysiatrin arvio voisi olla hyvä jatkotoimi.

Gynekologi on siis nostanut esiin epäilyn endometrioosista ja tuon asian selvittäminen

laparoskopialla onkin aiheellista. Jos nyt vielä epäilyvaiheessa oleva diagnoosi vahvistuu,

merkittävä osa oireistanne saisi selityksen ja myös asianmukaisen hoidon.

Osa kuvaamistanne oireista liittyy mielestäni pitkäaikaisen kivun ja monipuolisten oireiden

synnyttämään elimistön stressireaktioon, mm. unettomuus ja suolisto-ongelmat.

Suosittelisin nyt odottamaan suunniteltuja lisätutkimuksia. Arvokas apu olisi omalääkäri-tyyppinen

asiantuntija, joka kokoaisi yhteen käytettävissäolevat terveystiedot ja tutkimustulokset, näin

kokonaiskuvan muodostaen.

Mielestäni harkinnanarvoista olisi pieniannoksisen amitriptyliinin aloittaminen iltaisin säännöllisesti.

Se paitsi nostaa kipukynnystä, myös parantaa unen laatua. Suotuisat vaikutukset tulevat

muutaman viikon kuluttua.

terv. Aarno Yliselä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi