Terve.fi

Myrkytys,

Psykiatrian professori, psykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri.

Simo Saarijärvi
Julkaistu 18.10.2014

Kysymys:

Hei!

Sairastan masennusta, ahdistuneisuushäiriötä ja nyt myös pakko-oireista häiriötä. Pelot vie kaiken energian tällä hetkellä. Esimerkiksi myrkytyspelko. Se, että joku myrkyttäisi minut. Kaataisi jotain vaarallista juomaani tai ruokaani. Lääkityksenä Venlafaxin 150mg, Lyrica 75mg. Peratsin 2mgx2 vrk kokeiltiin, mutta siiitä tuli voimakkaita motorisia häiriötä. Nämä pelot vievät kaiken huomioni ja työnteko vaikeaa. Käynyt psykiatrisen sairaanhoitajan juttusilla ja psykiatrian lääkärillä käyty.

Viimeisin tilanne jäi nyt taas vaivaamaan minua niin paljon, etten pääse eteenpäin. Haistelin pesuaineita/kodin puhdistukseen käytettäviä kemikaaleja. Siltä varalta, että tietäisin jos joku olisi laittanut niitä syömisiini eli osaisin hajun perusteella ennakoida. Olin todella sekaisin tuolloin yksi päivä ja nyt pelkään että olisin maistanu myös esim.viemärinavaajaa! Koska olin niin ahdistunut, enkä ajatellut järkevästi.

Mutta jos näin olisi käynyt ja olisin putkenavaajaa niellyt (ph 13) niin olisinko tuntenut sen VARMASTI niin kovana poltteena, että tietäisin sen?

Eli tätä ei ole voinut huomaamatta tapahtua, onko näin?! Ja jos jotain vauriota on voinut tapahtua niin minne ja mitkä paikat tulisi tutkia, ruokatorvi, mahalaukku? Syöpymiä? Muuallekin elimiin?

Toivon rehellistä vastausta!

Onko muuten jotain kriisipuhelinta, johon voi pahimmassa pelossa ja ahdistuksessa soittaa?

Kiitos!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Pelkojen kanssa on raskasta olla. Myrkytyspelko on usein merkki

epäluulosta ja pahanteosta jonkun muun toimesta. Sinulla on aika hvyä

ja vahva lääkitys (Venlafaksin ja Lyrica). mutta ne eivät ole auttaneet

tässä myrkytyspelossa. Peratsinin kokeileminen oli hyvä idea.

Ja ehdottankin että kokeilisit sitä vielä, mutta pienemmällä

annoksella eli 2 mg/vrk. Jatka käyntejäsi

psykiatrilla ja sairaanhoitajalla. Kirjoita Googleen sana kriipuhelin, niin

löydät oikean. Jos lääke ei sovi, lopeta se ja mene psykiatrille puhumaan

asiasta. Luultavasti joku lääke kuitenkin voi lievittää pelkojasi.

Simo

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.