Terve.fi

Murtuman paraneminen

Fysioterapeutti, liikunnanohjaaja, CMP (Certified Mulligan Practitioner)

Antti Eronen
Julkaistu 21.1.2017

Kysymys:

Hei, minulla murtui kaatuessa marraskuussa 2016 kämmenestä os trapezium. Olen 34v nainen. Käsi oli kipsissä 6vk ja kipeä koko ajan. 5vk kohdalla kävin kontrollissa eikä ollut luutunut. Sain lähetteen käsikirurgille ja pääsin sinne 6vk kohdalla jolloin kipsi taas poistettiin ja kuvattiin. Kuva oli eri projektiosta ja murtumaa ei enää näkynyt. Käsi oli kipeä mutta minulta vaan kyseltiin kuinka kipuherkkä olen, en edes ole. Sain ajan 6vk päähän vielä mutta saan perua jos en ole kipeä.

Palasin töihin ja joudun käyttämään rannetukea koko ajan, olen päivystyspkl sairaanhoitaja. Eilen käteni vääntyi haastavassa potilaskontaktissa ja on nyt todella kipeä. Turvotusta ei ole eikä mustelmaa tms mutta murtunut kohta ja ranne on kipeät ja ranteen koukistus ja ojennus ja puristus aiheuttavat tosi kovan kivun ja kipu säteilee pitkälle käsivarteen ihan kuin hermokipuna. En pysty käyttämään kättä ilman kipua. Aika käsikirurgille on 4vk päästä mutta en tiedä miten jaksan sinne asti tätä kipua.

Mikä tässä voisi olla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitos kysymyksestäsi

Kämmenluista tuon trapeziumin murtuman on haastava siinä mielessä, että sillä on nivelpinta peukalon kanssa. Tämä asettaa jo itsessään helpomman murtuman mahdollisuuden, mutta myös haastavamman paranemisen. Kipsauksessa yleensä peukalo tuodaan hieman kohti kämmentä, jotta murtumapintoihin saadaan hyvä kontakti. Tämä asento itsessään on jo sellainen mikä voi aiheuttaa ahtautta kämmenpuolen rakenteille ja sitä kautta myös liike- ja hermokivuille. Myöskin peukalon asennon palauttaminen harjoittelulla oikeaan lähtöasentoon voi tuottaa kipua. Pitää myös ajatella, että trapeziumin sijainti on kuitenkin sen verran suojassa, että murtuakseen siihen pitää tulla huomattavaa vääntöä tai suora osuma. Tällaisissa tilanteissa myös pehmytkudosvammojen mahdollisuus on suuri. Jos ajatellaan tilannettasi niin ensinnäkin kuulostaa siltä, että et ole vielä kuntoutunut työsi vaativalle tasolle. Jos työssäsi tulee tilanteita, joissa et voi säätää sitä miten paljon käteesi kohdistuu rasitetta, niin suosittelisin mahdollista sairaslomaa. Tuo luutumisasia vaikuttaa vähän oudolta, jos 5 viikon kohdalla ei luutunut ja 6 viikon kohdalla olisi. Jompikumpi kuvaus antaa väärää informaatiota. Olen huomannut, että kuvantamiset sekä niiden tulkinnat eivät aina ole riittävän tarkkoja todellisen tilanteen varmistamiseksi. Tuo kipuilusi voi kuitenkin olla myös pehmytkudosperäistä, koska murtuman lisäksi ympäröivät pehmytkudokset vahingoittuvat vamman seurauksena, arpeutuvat, vähän kiristyvät kipsauksen seurauksena ja venyvät nyt toiminnan seurauksena. Voidaan ajatella, että pehmytkudosten paraneminen ja ns. toimintaan hioutuminen voi kestää vamman jälkeen puolikin vuotta. Suosittelisin kääntymään tässä välissä fysioterapeutin puoleen, jotta kätesi toimintakyky saataisiin paranemaan kivuttomampaan suuntaan. Hän voi helpottaa kivuliaita liikkeitä tns-hoidolla ja hyvällä liikeohjauksella. Pitkittynyt kiputila voi kovin helposti kroonistua, jos siihen ei puututa aikaisessa vaiheessa. Yksin tuon asian kanssa pärjäily tuonne seuraavaan lääkärikäyntiin asti ei mielestäni kannata.

Tsemppiä kuntoutumiseen! ystävällisin terveisin Antti Eronen

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.