Terve.fi

Murtuma vaivaa edelleen

Fysioterapeutti, liikunnanohjaaja, CMP (Certified Mulligan Practitioner)

Antti Eronen
Julkaistu 18.12.2016

Kysymys:

Hei! Olen perusterve ja oikeakätinen 34-vuotias nainen. Minulta murtui viime helmikuussa oikea ranne (värttinäluun hiusmurtuma). Ranne kipsattiin ja se parantui täysin, esim. keväällä jatkoin aivan ongelmitta harrastamaani joogan tyylistä lajia. Pari päivää sitten heilautin painavaa ovea auki, otin oven vastaan kädellä suunnilleen samassa asennossa kuin se aikoinaan murtui ja nyt sitä on vähän jomotellut ja vihlaissut tietyissä asennoissa. En usko, että se on murtunut uudestaan, koska kättä pystyy käyttämään toisin kuin silloin helmikuussa heti murtumisen jälkeen. Mitä pitäisi tehdä? Lepoa, särkylääkettä vai lääkäriin? Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Ihan jo tähän alkuun voin kertoa, että minulla on myös rannemurtuma taustalla tältä vuodelta. Tiedän siis omakohtaisesti miltä murtuman paranemisprosessi voi aktiivisesta ihmisestä tuntua. Uskon, että nuo tuntemuksesi tulevat vain ympäröivien pehmytkudosten hetkellisestä ärsytyksestä. Murtumatapahtumassa nämä pehmytkudokset vaurioituvat ihan siinä missä luutkin, joskus jopa pahemmin. Siinä missä luu paranee yleensä nuorella ihmisellä lähes täydellisesti, jänteet ja ligamentit eivät. Näin ollen ranteen alueella nuo vaurioituneet pehmytkudokset voivat vihoitella aika herkästi. Kerrot, että ranteesi asento oli samankaltainen kuin murtumahetkellä, joten juuri nuo murtumatilanteessa vaurioituneet pehmytkudokset ovat joutuneet samankaltaisen ja suuntaisen voiman alle. Uskoisin, että muutaman päivän lepo isommista rasitteista ja jos kipu haittaa normaalia toimintaa, niin särkylääkekin normalisoivat tilanteen. Ei muuta kuin tsemppiä vaan, hyvä siitä tulee.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.