Terve.fi

muisti - 82708

muisti - 82708

Ari Rosenvall

yleislääketieteen erikoislääkäri, vastaava lääkäri

Ari Rosenvall

Kysymys:

Hei!

Olen 68-vuotias nainen, Minulla käy joka kesä lapsuudenystävä miehineen kylässä. Siis kerran vuodessa. Heidän viimekesäisestä käynnistään en juurikaan muista mitään, edelliskesäisestä kyllä jotain. Siskoni, joka on vuotta vanhempi minua, muistaa ko. vierailun viime kesänä. Hän oli myös luonani silloin. Siskoni ei muista, että  poikani perhe oli myös vierailulla luonani silloin, minä muistan pojantyttäreni. Onko tämä ns. normaalia unohtamista?  Mainitsin asiasta neurologille, muun käynnin yhteydessä, hänestä se ei ollut huolestuttavaa.

Olen käynyt muistitestissä 2012 vuoden lopussa, kun en muistanut heti pankkikortin numeroa.Numero palautui kyllä myöhemmin mieleeni. Testi(Gerard) oli ihan ok.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi!

Kerroit vielä, että kyse oli vuoden 2014 vierailusta, mitä et muistanut.

Tuollainen kertaluonteinen jonkin asian unohtaminen on hyvin inhimillistä ja liittyy usein johonkin keskittymistä jamieleen painamista häiritsevään tekijään; se voi olla huonosti nukuttu yö, hermostuminen, stressi, väsymys, jotkut lääkkeet, alkoholi, yms.  Erityisesti, jos tuloksesi CERAD-testissä oli täysin normaali, en usko että on syytä huoleen muistin suhteen.

Jos sen sijaan toistuvasti uudet asiat lipsahtavat mielestä taikka huomaat, että uuden oppiminen on vaikeata, kannattaa hakeutua uudelleen tuohon mainittuun muistitestiin.

Ystävällisin terveisin,

Ari Rosenvall

Julkaistu: 17.9.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.