Terve.fi

Mitä tämä diagnoosi tarkoittaa?

silmätautien erikoislääkäri

Petri Oksman
Julkaistu: 21.11.2016

Kysymys:

Hei, kysyn 87-vuotiaan äitini asiasta. Silmälääkärin epikriisi huhtikuulta 2016: Tulosyy: paineko Esitiedot: ollut ilman lääk tpl VV Binoc Näöntarkkuus 0,5 Binoc Taittovoima +-0 Add tpl Lasimääräys +-0 Add 15 Silmänpaine (Ta) 13

Status: IOlo:t ok, atrofinen degen oa, fys exc oa Diagnoosi: Z96.1: Pseudophakia Jatkosuunnitelma: KO 1 v

Äidillä on tehty muutama vuosi sitten kaihileikkaukset molempiin silmiin. Näkö silloin kohentui. Mutta alkanut huonontua nyt kovin, ei enää näe esim. telkkarin tekstejä ja rakas harrastus neulominenkin jo lähes mahdotonta. Silmänpainelääkitys oli, mutta silmälääkäri käski lopettaa sen, kun äiti kyseli, miksi hän ei saa lääkkeistä yhtä isoa kelakorvausta kuin muut. Kuulemma hänellä se ei ole sellaista kuin muilla.. Äidille sanottiin, että silmälaseista ei ole apua, mutta hän kuitenkin miettii, olisiko. Olisiko? Hän on itse kokenut, että puolison vanhat lasit ovat auttaneet. Myös hyvä valo ja suurennuslasi auttavat. Näkö ilmeisesti vaihtelee myös hetkittäin. Silmälääkäri on pyytänyt tulemaan uudestaan (huhtik 2017), ja sanonut, että “katsotaan sitten mitä tehdään”. Mitähän se tarkoittaa? Onkohan mahdollista, että on esim. jälkikaihia, jota voisi laseroida? Onko jotakin, mitä meidän kannattaisi tehdä (muuta kuin mennä ensi kerralla äidin mukana silmälääkärille!)? Kiitos kovasti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Silmälääkärin merkinnöistä on mahdoton tietää, auttaako silmälasit vai ei. Suosittelen menemään mukaan, jotta asiat selviävät. Rappeuma on joka tapauksessa todettu, eikä painelääkitys todennäköisesti ole tarpeen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.