Terve.fi

Mitä tämä diagnoosi tarkoittaa?

Mitä tämä diagnoosi tarkoittaa?

Petri Oksman

silmätautien erikoislääkäri

Petri Oksman

Kysymys:

Hei,
kysyn 87-vuotiaan äitini asiasta. Silmälääkärin epikriisi huhtikuulta 2016:
Tulosyy: paineko
Esitiedot: ollut ilman lääk
tpl VV Binoc
Näöntarkkuus 0,5 Binoc
Taittovoima +-0 Add
tpl Lasimääräys +-0 Add
15 Silmänpaine (Ta) 13

Status: IOlo:t ok, atrofinen degen oa, fys exc oa
Diagnoosi: Z96.1: Pseudophakia
Jatkosuunnitelma: KO 1 v

Äidillä on tehty muutama vuosi sitten kaihileikkaukset molempiin silmiin. Näkö silloin kohentui. Mutta alkanut huonontua nyt kovin, ei enää näe esim. telkkarin tekstejä ja rakas harrastus neulominenkin jo lähes mahdotonta. Silmänpainelääkitys oli, mutta silmälääkäri käski lopettaa sen, kun äiti kyseli, miksi hän ei saa lääkkeistä yhtä isoa kelakorvausta kuin muut. Kuulemma hänellä se ei ole sellaista kuin muilla..
Äidille sanottiin, että silmälaseista ei ole apua, mutta hän kuitenkin miettii, olisiko. Olisiko? Hän on itse kokenut, että puolison vanhat lasit ovat auttaneet. Myös hyvä valo ja suurennuslasi auttavat. Näkö ilmeisesti vaihtelee myös hetkittäin.
Silmälääkäri on pyytänyt tulemaan uudestaan (huhtik 2017), ja sanonut, että “katsotaan sitten mitä tehdään”. Mitähän se tarkoittaa? Onkohan mahdollista, että on esim. jälkikaihia, jota voisi laseroida? Onko jotakin, mitä meidän kannattaisi tehdä (muuta kuin mennä ensi kerralla äidin mukana silmälääkärille!)?
Kiitos kovasti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Silmälääkärin merkinnöistä on mahdoton tietää, auttaako silmälasit vai ei. Suosittelen menemään mukaan, jotta asiat selviävät. Rappeuma on joka tapauksessa todettu, eikä painelääkitys todennäköisesti ole tarpeen.

Julkaistu: 21.11.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.