Terve.fi

Mitä häiritsevä melu oikeastaan on?

Mitä häiritsevä melu oikeastaan on?

Asla Kerola

työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Asla Kerola

Kysymys:

Minkälaisia haitallisia vaikutuksia melulla voi olla ja mitä häiritsevä melu yleensäkään on?

Näytä vastaus

Vastaus:

Melu on biologinen stressitekijä, joka voi vaikuttaa monin tavoin ihmisen fysiologiseen järjestelmään. Melun haitallisimmat vaikutukset ovat kuulovamma ja tinnitus. Melun muita haitallisia vaikutuksia ihmiseen ovat esimerkiksi sydämen sykkeen nousu, verenpaineen nousu ja yleiseen vireystilan lasku. Tutkimuksissa melun on esim. todettu liittyvän sepelvaltimotautiin, unihäiriöihin ja lapsilla huonoon koulumenestykseen. Kokonaisuutena melulle altistuminen teollisuusmaissa lisääntyy koko ajan. Melun kokeminen on yksilöllistä. Sosiaalinen, kulttuurillinen, taloudellinen ja tekninen ympäristö sekä väestöön liittyvät ominaisuudet vaikuttavat myös siihen, että miten melu koetaan. Tästä syystä melulla on erilaiset toiminnalliset vaikutukset vapaa-aikana ja työssä. Esimerkiksi kuullun äänen tuntemattomuus ja epämääräisyys lisäävät koettua haittaa enemmän kuin tuttu ääni.

Tutkijat Passchier-Vermeer ja Passchier ovat esittäneet mallin ympäristömelun vaikutuksesta suorituskykyyn. Esimerkkinä he kuvaavat tilanteen, jossa musiikkikonsertissa olevat henkilöt ovat vaarassa saada meluvamman, mutta se ei heitä häiritse musiikkia kuunnellessaan. Sen sijaan konsertin lähistöllä olevaa ei meluvamma uhkaa, mutta melu kantautuu hänen makuuhuoneeseensa eikä hän saa melulta nukutuksi ja seuraavana aamuna häntä vaivaa unettomuuden aiheuttama väsymys ja toimintakyvyn heikkeneminen. Tai esimerkkinä voi olla kaupungissa asuva ihminen joka on tottunut kaupungin hälyyn ja maaseudun hiljaisuus voisi hänestä tuntua oudolta tai maalta kaupunkiin muuttanut ei saa alkuun nukuttua kaupungissa hälyn vuoksi.

Julkaistu: 13.10.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.