Minulla on alhainen hemoglobiini, enkä saa luovuttaa verta. En syö lihaa ja kalaakin aika vähän. Olen syönyt rautaa sekä tablettina että liuoksena. Ne ovat aiheuttaneet ikäviä ilmavaivoja.
Mistä ruoista voisin kasvissyöjänä saada rautaa? Vai onko minun järkevää turvautua lisäravinteisiin?

Kasvissyöjän hyviä raudanlähteitä ovat täysjyväviljatuotteet (erityisesti ruis), auringonkukan- ja kurpitsansiemenet, soija, linssit ja pavut.
Paljon rautaa on myös tummanvihreissä kasviksissa kuten nokkosessa, pinaatissa, parsakaalissa ja lehtikaalissa.
Kasvikunnan rauta imeytyy melko huonosti, mutta imeytymistä voi tehostaa syömällä samalla jotain C-vitamiinipitoista, kuten sitrushedelmiä. Sen sijaan kahvi, tee, viljan fytaatit ja maidon kalsium heikentävät raudan imeytymistä.
Jos rautavarastot ovat vähäiset, niitä on melko vaikeaa saada täytettyä kasvikunnan raudanlähteillä. Mutta ylläpito onnistuu ruokavaliolla.
Pelkän hemoglobiinin seuraamisen sijaan olisi tärkeää, että myös niin sanottua varastorautaa seurataan. Verikokeilla voidaan varmistaa, että myös varastoraudat täyttyvät. Näin anemia ei uusiudu jatkuvasti.