Terve.fi

Mistä runsas välivuoto johtuu?

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 12.7.2019

Kysymys:

Mistä runsas välivuoto johtuu? Olen 33-vuotias, normaalipainoinen nainen. Minulla on 1,5-vuotias lapsi. En käytä hormoniehkäisyä. Kiertoni on aina ollut epäsäännöllinen, noin 29–35 päivää. Vuoto kestää 6–8 päivää.

Ongelmani on runsas tummanruskea välivuoto, joka alkaa kierron 12. päivänä. Vuoto jatkuu seuraaviin kuukautisiin asti. Loppukierrosta vuoto on niukempaa. Liikunta lisää vuotoa. Kaksi kuukautta sitten gynekologi otti papan ja tarkisti kohdun ultraäänellä. Kaikki oli ok. Tätä on nyt jatkunut viisi kuukautta. Mitä seuraavaksi?

Vastaus:

Kesken kuukautiskierron tulevalle ylimääräiselle vuodolle on monia mahdollisia syitä. Yleisimpiä ovat hormonaaliset, munasolun kypsymishäiriöön liittyvät syyt. Taustalla voi olla myös tulehdus.

Joskus kohdun tai kohdunkaulan rakenteelliset muutokset saattavat aiheuttaa veristä vuotoa. Kohdunsuulla voi olla herkästi vuotavaa ektooppista limakalvoaluetta ja kohtuontelossa ylimääräistä polyyppimaista limakalvon kasvua. Tällaiset syyt aiheuttavat kuitenkin harvoin vuotoa, joka tulee vain tietyssä vaiheessa kiertoa.

Hormonaalisista syistä yleisimpiä ovat ovulaatiohäiriö ja keltarauhasen vajaatoiminta. Jos ovulaatiota ei ole tai se tapahtuu epäsäännöllisesti ja viiveellä, kohdun limakalvon rakenne saattaa jäädä hauraaksi. Tällöin ilmaantuu tiputteluvuotoa.

Kun ovulaatio on tapahtunut, munasarjaan muodostuu keltarauhanen. Sen tarkoitus on erittää keltarauhashormonia seuraavan kahden viikon ajan ja varmistaa, että kohdun limakalvosta tulee tukeva, jotta raskaus voi alkaa. Jos raskaus ei ala, keltarauhanen surkastuu ja kohdun limakalvo poistuu kuukautisina. Jos keltarauhanen toimii puutteellisesti, tiputteluvuoto voi alkaa jo pian ovulaation jälkeen.

Sinulta on otettu papanäyte, jolla on suljettu pois kohdunkaulan solumuutokset. Ultraäänellä on tutkittu, ettei kyse ole kohdun rakenteellisesta poikkeavuudesta tai munasarjojen hormonitoimintaa sekoittavista kystista. Olisi hyvä vielä tarkistaa, ettei sinulle ole kilpirauhasen vajaatoimintaa. Kun nuo syyt on suljettu pois ja jos et toivo uutta raskautta, voit jäädä huoletta seuraamaan tilannetta.

Asiantuntija: LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Elina Holopainen, Hyks Naistenklinikka ja lääkäriasema Femeda

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.