Terve.fi

Mistä johtuu jatkuva väsymys?

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu: 23.2.2011

Kysymys:

Ongelmani on pitkään jatkunut väsymys, joka vaivaa etenkin aamuisin. Kävin mittauttamassa hemoglobiinini, joka oli 127. Minulle sanottiin, ettei se ole huippu, mutta ei huolestuttavakaan. Nyt uusimpana oireena on suupielien halkeilu. Syön terveellisesti ja säännöllisesti kalaa ja broileria, runsaasti kasviksia ja kokojyväviljaa, olen normaalipainoinen ja kuntoilen säännöllisesti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Yksittäisenä oireena väsymykselle löytyy harvoin varmaa diagnoosia, ja usein se loppuu jossain vaiheessa itsestään. Naisella hemoglobiiniarvo 127 ei selitä väsymystä, sillä arvo on normaali. Syöt myös monipuolisesti, joten syynä tuskin on minkään ravinteen puutos. Kertomasi perusteella huono kuntokaan ei selitä ongelmaasi.Joskus väsymyksen taustalla on piilevä masennus, mutta sekään ei tunnu kohdallasi todennäköiseltä, sillä masentuneet ihmiset eivät yleensä jaksa tehdä oikein mitään, saati kuntoilla. Kohonnut verenpaine voi joskus olla väsymyksen selitys. Jos ihosi on kuiva ja suupielet halkeilevat, kannattaa tutkituttaa kilpirauhasarvot. Koska olet normaalipainoinen, sinulla tuskin on sokeritautia. Sekin voi kuitenkin olla aiheellista selvittää. Arvelen, että syytä väsymykseen ei löydetä, ja väsymys menee kesän mittaan ohi.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.