Terve.fi

Mirena ja tiputteluvuoto

Dosentti, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Mervi Halttunen-Nieminen

Kysymys:

Hei!Minulle asennettiin mirenakierukka syyskuussa 2014 puoli vuotta synnytyksen jälkeen.Ensimmäiset 4-5 vuoto oli lähes jatkuvaa,niukempaa tai runsaampaa ja tuona aikana vain muutama vuodoton päivä.Sen jälkeen vuodottomia päiviä ollut enemmän mutta 12-20 päivän jälkeen alkaa hyvin niukka vuoto ja vuodon huomaa lähinnä vain vessapaperista.Vuoto kestää viikosta vajaaseen pariin viikkoon.Joskus vuodottomina päivinä on kuukautiskipuja mutta pärjään ilman särkylääkkeitä ja nuo kivut ja alaselkäkivut ovat lievittyneet ja vähentyneet kun kierukan laitosta on nyt enemmän aikaa.Mutta tuo usein toistuva tiputtelu kummastuttaa,mistähän on kyse?Ikää minulla 38v ja edellinen papakoe otettu 2v sitten ja se ollut aina puhdas.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, on hyvin tavallista, että hormonikierukan asetuksen jälkeen on 3-4kk ajan jopa päivittäistä, niukkaa veristä tiputteluvuota. Tämän jälkeen usein päivittäinen tiputtelu loppuu, ja kuukautisvuoto on tavallista niukempaa ja voi olla tiputtelevaa kestäen omia kuukautisia kauemmmin. Näin voi olla ensimmäisen vuoden aikana, joten kohdallasi en olisi huolissani. Hormonikierukka usein myös lievittää kuukautiskiertoon liittyvää kipuilua. Imetätkö vielä? Sekin saattaa vaikuttaa vuotoihin. Liittyykö tiputtelun alku esim yhdyntään? Jos, niin suosittelen papakoetta, sillä edellisestä on jo aikaa. Onko mahdollisuutta tulehdukselle? Esim klamydialle? Tällöin tulehduksen mahdollisuus tulee sulkea pois. Korostan kuitenkin, että niukka tiputteluvuoto hormonikierukan kanssa, vaikka onkin ikävää, on sangen tavallista varsinkin ensimmäisen käyttövuoden aikana.

Julkaistu: 7.5.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.