Kauneus ja Terveys

Miksi saan oireita suklaasta?

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu: 19.12.2005

Kysymys:

Olen aina rakastanut suklaata ja pidän siitä kovasti vieläkin, mutta puoleen vuoteen en ole pystynyt sillä herkuttelemaan. Pienikin palanen suklaata aiheuttaa kurkkuun tunteen, kuin sinne olisi jäänyt jotakin jumiin. Mistä tällainen voisi johtua? En usko, että allergiaa kuitenkaan olisi puhjennut.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysyin neuvoa allergologilta. Hänkään laillani ei muistanut yhtään vakavaa allergiatilannetta suklaan kohdalla, mutta tiesi, että harvinaisena tällaisia näkee, onneksi lieväoireisina. Yhtään henkeä uhkaavaa tilannetta hänellä ei ollut tiedossa. Teoriassa tällainen on kuitenkin mahdollista, ja neuvoni on, että asiaa selviteltäisiin. On olemassa verikokeena niin sanottu RAST-koe kaakaolle, joka on suklaan raaka-aine. Se selvittelisi kohdallasi tilannetta.

Suklaan sisältämä maito ja sen valkuaisaine voivat myös aiheuttaa allergisia oireita. Sen olisit tosin varmasti pannut merkille maitotuotteita käyttäessäsi. En tässä yhteydessä tarkoita maitosokerin aiheuttamia vatsavaivoja eli laktoosi-intoleranssia.

On toki mahdollista, että suklaa aiheuttaa kurkussasi limakalvoturvotusta muullakin kuin allergisella mekanismilla. Sinuna ottaisin kuitenkin varman päälle ja unohtaisin suklaaherkut, niin hirvittävän synkältä kuin ajatus tuntuukin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.