Kauneus & Terveys

Miksi arvet eivät katoa?

Miksi arvet eivät katoa?

Antto Kajava

Yleislääkäri, työterveyslääkäri

Antto Kajava

Kysymys:

Olen törmäillyt urheillessa ja pyöräillessä,  ja säärissäni on arpia. Arvet eivät ole syviä, eikä haavoja ole koskaan jouduttu paikkaamaan tikeillä. Vammatkin ovat parantuneet ajat sitten. 

Pari kolme vuotta vanhat, soikeat arvet ovat reunoiltaan tummanpunertavia. Väri ei katoa niistä millään, ja arvet näkyvät sukkahousujenkin läpi. Voinko mitenkään päästä arvista eroon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Arven lopullinen vaaleneminen vie vuosia siitä, kun haava tai ruhje on syntynyt. Paranemiseen vaikuttaa arven kohdan verenkierto.

Alaraajoissa verenkierto on voinut huonontua eri syistä. Sinun on hyvä selvittää alaraajojesi verenkierron tila. Se on tärkeää erityisesti silloin, jos yhtään epäilet, että valtimo- tai laskimo verenkierrossasi voisi olla ongelmia. 

Paras ja vaivattomin tutkimus on sellainen, jossa mitataan verenpaine olkavarresta ja nilkasta ja verrataan tulok­sia keskenään. Niitä tehdään terveyskeskuksissa ja lääkäriasemilla. 

Mikäli arvet eivät ajan kanssa parane ja niiden ulkonäkö häiritsee sinua, käänny ihotautilääkärin tai plastiikka­kirurgin puoleen. He osaavat arvioida, auttaisiko sinua esimerkiksi arpien laserhoito. 

Julkaistu: 27.10.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.