Terve.fi

Mikä avuksi pahanhajuiseen hengitykseen?

Minna Harmainen

hammaslääketieteen lisensiaatti

Minna Harmainen

Kysymys:

Minulla todettiin Sjögrenin syndrooma muutama vuosi sitten. Nyt vaihdevuosien myötä hampaiden ienrajoihin on tullut reikiä. Lisäksi suu tuntuu koko ajan kuivalta ja haisee pahalle. En kohta kehtaa aukaista suuta missään, kun pelkään, että muut haistavat pahan hajun. Miten saisin hajun pois?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sjögrenin syndrooma on autoimmuunitauti, josta seuraa suun ja silmien kuivumista. Suun kuivuminen johtuu syljen erityksen vähenemisestä. Lisäksi vaihdevuosista voi seurata suun kuivumista ja syljen erityksen vähenemistä. Kun syljen määrä vähenee, hampaiden ienrajat tyypillisesti reikiintyvät. Apteekeista on saatavana erilaisia kuivan suun tuotteita, joilla pyritään kostuttamaan suun limakalvoja ja näin ehkäisemään muun muassa pahanhajuista hengitystä. Lisäksi suosittelen hakeutumaan hammaslääkäriin reikien korjaamista varten.

Julkaistu: 18.8.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.