Terve.fi

Migreeni haittaa ehkäisyn valintaa

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 27.10.2015

Kysymys:

Miksi yhdistelmäehkäisypillereitä ei saa käyttää, jos on aurallinen ­migreeni? Miksi ohje ei koske auratonta migreeniä?

Olen 23-vuotias ja kokeillut viimeisen kymmenen vuoden aikana seitsemää pillerimerkkiä. En jaksa enää etsiä sellaista, josta minulle ei tule sivuoireita.

Valehtelin uudelle lääkärilleni, jotta sain aikaisemmin käyttämäni ja ­hyväksi ­kokemani pillerit takaisin käyttöön.

Olen silti huolissani terveydestäni. Mitä ­ehkäisyä voisin harkita pillerien sijaan?

Vastaus:

Migreenikohtauksia esiintyy noin 16 prosentilla naisista. Migreeni on ­erityisesti nuorten naisten ongelma. Tärkeää on erottaa esioireeton eli auraton ­migreeni ­sinullakin ­ilmaantuvasta esioireellisesta eli aural­lisesta migreenistä. Aurallinen migreeni vaikuttaa ­ehkäisyn valintaan.

Auralliseen migreeniin liittyy kaksinkertainen aivoverisuonisairauksien riski. ­Riskiä lisäävät yhdistelmäehkäisyn käyttö, ­tupakointi ja verenpainetauti.

Mitä pidempään aurallinen ­migreeni on kestänyt, sitä voimakkaammin migreenikohtauksen aikaiset ­aivoverenkiertohäiriöt ja verisuonimuutokset ilmenevät.

Aivo­infarktin riskin on todettu suu­ren­­tuneen erityisesti, jos aurallisia koh­tauksia esiintyy useammin kuin kerran ­kuukaudessa yli 12 vuoden ajan. Aivoinfarktin riski aurallista migreeniä sairastavilla ja yhdistelmäehkäisyä käyttävillä tupakoitsijoilla on noin kymmenkertainen migreeniä sairastamattomiin verrattuna. 

Yhdistelmäehkäisyä ei voi käyttää aktiivisessa aurallisessa migreenissä. Vuosia aiemmin auraoireiden ­kanssa ilmennyt, mutta nykyisin auraton migreeni taas ei ole ­este ­yhdistelmäehkäisyn käytölle alle 35-vuotiailla.

Keltarauhashormonia sisältävät ehkäisyvalmisteet, kuten minipillerit, hormonikierukka ja ehkäisykapselit ovat turvallisia aurallisessakin migreenissä.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden eli tablettien, renkaan tai laastarin käyttö on turvallista, jos sairastaa auratonta migreeniä eikä muita riskitekijöitä ole.

Suosittelen vielä pohtimaan gynekologin kanssa ­sinulle ­sopivinta turvallista ehkäisymuotoa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.