Terve.fi

Maha ei pienene

Maha ei pienene

Marja Vanhala

FT, laillistettu ravitsemusterapeutti

Marja Vanhala

Kysymys:

Olen 46-vuotias mies, ja laihduttanut liikunnan (lenkkeilu, kuntopiiri, kuntosalil) ja ruokavalion avulla reilu 14 kiloa viimeisen vuoden aikana. Painoni on nyt 83 kiloa. Syön joka päivä 4-5 pientä ateriaa. Lisäksi olen alkuvaiheessa käyttänyt apteekin Allia-valmistetta ja Nutrilettia mutta niistä tuli niin huono olo että ne piti lopettaa. Olen kuitenkin onnistunut laihtumaan aika hyvin. Ongelmani on vatsan alueella oleva rasva kun taas muualla ei oikeastaan ole “ylimääräistä”. Huolestuttaa, että jos alan vielä tiukentamaan ruokavaliota, näivetän kehoani muualta. Onko vinkkejä, miten saan juuri mahasta rasvaa pois? Vatsalihasliikkeitä teen joka viikko, mutta maha pönöttää silti. Voiko joku ruokavalio tai ravintolisä auttaa? Vai hoituuko pömppömaha ajan myötä kun kuurista pitää kiinni?
 

Näytä vastaus

Vastaus:

Valitettavasti laihduttaminen paikallisesti jostakin tietystä kohdasta on vaikeaa. Se, mihin kohtaan itse kullakin ylimääräinen energia varastoituu, riippuu pitkälti geneettisistä ja/ tai hormonaalisista seikoista.  Samoin, kun ihminen laihtuu, rasva ei pala tasaisesti kehon eri osista, vaan voi ensin lähteä esim. reisistä tai lantiolta ja vasta myöhemmin keskivartalolta. Vatsalihaliikkeet toki vahvistavat lihaksia, mutta rasvaa ne eivät polta erityisesti sisäelinten ympäriltä. Käytännössä muutaman kilon laihduttaminen lievästi ylipainoisilla on tärkeää. Jos paino on jo normaali, liikuntaa (erityisesti kestävyysliikuntaa) edelleen lisäämällä voidaan vähentää vyötärölihavuutta.

Julkaistu: 21.1.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.