Kauneus ja Terveys

Lapsihaaveita

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu: 19.12.2005

Kysymys:

Olen 23-vuotias terve nuori nainen. Olemme halunneet avopuolisoni kanssa lasta vuoden, tuloksetta. Aloitin ehkäisypillereiden käytön 15-vuotiaana. Käytin muutaman vuoden Meliane- pillereitä, jonka jälkeen ne vaihdettiin iho-ongelmieni vuoksi Diane Noviin.

Lopetin pillerit vuosi sitten. Sen jälkeen kuukautiset olivat poissa toukokuuhun asti. Kolmet kuukautiset tulivat normaalisti, minkä jälkeen niitä ei ole tullut. Raskaanakaan en siis ole. Gynekologilla ja Papa-kokeissa olen käynyt säännöllisesti. Terveydessäni ei muutenkaan ole todettu mitään poikkeavaa.

Lääkäri ei ole halunnut käynnistää kuukautisia vaan on neuvonut odottamaan. Elän terveellistä ja suhteellisen stressitöntä elämää. Harrastan liikuntaa ja olen normaalipainoinen 160 cm/51 kg. En ole sairastanut sukupuolitauteja tai muita vastaavia. Hiivasienitulehduksia on ollut muutamia. Onko kohdallani kysymys munasolun irtoamishäiriöistä? Mikä neuvoksi ja vieläkö pitää vain tyytyä odottamaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Joka kuudes pari kärsii lapsettomuudesta jossain vaiheessa elämää. Lapsettomuus voi johtua miehestä tai naisesta. On arvioitu, että syyt jakautuvat tasan, sillä syy voi olla yhtä usein naisessa, miehessä tai molemmissa. Joka kymmenes lapsettomuustilanne jää vaille selitystä.

Koska hedelmättömyyden syyt ovat hyvin lukuisat ja hoitomuodot näistä riippuvia, en kuvaa näitä seikkoja tarpeettoman yksityiskohtaisesti. Keskeistä on, että lapsettomuuden selvittely voi olla aikaa vievää ja hermoja koettelevaa.

Naisen lapsettomuuden syynä on useimmiten munasarjatoiminnan häiriö eli munasolun irtoamattomuus. Tämä muodostaa naisen kohdalla kolmanneksen kaikista syistä.

Tavallisimpia lapsettomuuden syitä ovat esimerkiksi niin sanotut monirakkulaiset munasarjat, yli- tai alipainoon liittyvät munasarjahäiriöt, endometrioosi tai munajohdinvauriot tulehduksien ja vammojen jälkeen. Muita syitä ovat muun muassa psyykenlääkkeisiiin liittyvät hormonaaliset ongelmat ja esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta. Toki seksuaaliset vaikeudetkin ovat melko yleinen syy.

Syy voi siis olla miehessäkin, ja ongelmaan voivat johtaa pikkupoikana laskeutumattomat kivekset, sairastettu sikotauti, mutta myös tuntemattomasta syystä seurannut siittiöongelma, muutamia mainitakseni. Alkoholi ja eräät lääkkeet (esimerkiksi anaboliset steroidit) voivat myös johtaa miehen hedelmättömyyteen.

Mikäli lapsettomuuden syy on ilmeinen, siis tiedossa oleva sairaus tai seikka, voidaan toimenpiteisiin ryhtyä ennen yleisenä sääntönä pidettyä vuoden yrittämistä.

Järkevintä lienee tutkia ensin siemennesteen laatu, koska se on tutkimuksista helpoin. Joissain tapauksissa voidaan siemennesteen laatuun vaikuttaa hoidoin ja selvittely saattaa vaatia myös lääkärin tekemän tarkastuksen ja muita pitkällekin meneviä tutkimuksia. Hoitoesimerkkejä ovat hormonihoito, hyvänlaatuisen kasvaimen poisto aivolisäkkeestä tai kilpirauhashäiriön hoito. Joskus urologi voi joutua poistamaan kivespussin suonikohjun. Kromosomiselvittelyt ja jopa kiveksestä otettu kudosnäyte ovat mahdollisia.

Naisen hedelmättömyyden selvittely voi olla hyvin monimutkaista sisältäen perusselvitysten lisäksi sisäisten synnytinelinten röntgen- ja tähystystutkimuksia sekä mahdollisesti joitain hormonimäärityksiä ja kromosomimäärityksiä.

Naisen hedelmättömyyden hoitomuodot riippuvat luonnollisesti sen syystä. Tällaisia ovat siis esimerkiksi erilaiset hormonihoidot, painon optimointi, vatsaontelon tähystyskirurgia tai hedelmöityshoidot, jonka eri vaihtoehtoja ovat keinosiemennys, koeputkihedelmöitys, lahjoitettujen munasolujen käyttö, jopa kohdunlainaus.

Sinun kohdallasi ehdotan nyt vuoden yrittämisen jälkeen, että käännyt gynekologisi puoleen ja aloitatte asian perinpohjaisen selvittelyn.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.