Terve.fi

Lapsen hidastunut pituuskasvu

Lapsen hidastunut pituuskasvu

Jarmo Salo

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo

Kysymys:

Hei! Kävimme lapsemme kanssa neuvolassa. Tähän asti lapsi on kasvanut suht tasaisesti keskikäyrän tuntumassa. Nyt kuitenkin kasvuseulat hälyttivät, että lapsemme pituuskasvu on hidastunut viimeisen vuoden aikana. Suhteellinen pituus -käyrällä lapsen käyrä notkahti 0 -käyrän tuntumasta melkein -1 -käyrälle kun taas paino pompsahti 0 -käyrän tuntumasta +1 -käyrän tienoille. Neuvolassa tästä ei oltu huolissaan, mutta itseäni muutos jäi mietityttämään, sillä lapsellamme on muitakin oireita. Vauvana lapsemme pulautteli paljon ja pulauttelun loputtua reilu 1-vuotiaana alkoi iho-oireilla enemmäm. Lapsemme ihoa on nyt hoidettu parin vuoden ajan atooppisena ihona ja kokeiltu eri perusvoiteita, joita on vuoroteltu hydrocortisonin kanssa. Lapsi on muuten perusterve, iloinen 3-vuotias. Välillä vähän levoton, etenkin öisin, ja usein janoinen. Onko mielestäsi tarvetta tarkemmille tutkimuksille tai kasvukontrollille? Tässä vielä viimeisimpiä neuvolamittauksia: 1v: 76,5cm ja 10kg 1,5v: 81,9cm ja 11,8kg 2v: 89cm ja 12,6kg 3v: 93cm ja 14,8kg

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos lapsen kasvuseula hälyyttää, tilanne pitää arvioida ja vähintäänkin seurata lapsen kasvua tihennetyin kontrollein. Jos seulonnan tulos ei vaikuttaisi mihinkään, koko seulontahan olisi aivan turhaa. Suurella osalla kasvuselaan jäävistä ei ole mitään sairautta, mutta leikki-ikäisen pituuskasvun hidastuminen 1 SD:n verran vuoden sisällä on selvästi poikkeavaa, ja samanaikainen selvä painonnousu (= ristitsevät kasvukäyrät) edellyttää ilman muuta tutkimuksia (kilpirauhasarvot jne.)

Julkaistu: 14.1.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.