Terve.fi

Läikkiä häpyhuulissa

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu: 20.11.2013

Kysymys:

Häpyhuulieni alueella ja emättimen aukon ympäristössä on valkoisia alueita, aivan kuin pigmentti olisi lähtenyt kokonaan pois. Gynekologi sanoi, että ne eivät ole vaarallisia, mutta minua askarruttaa, mistä oikein on kyse. Läikät eivät ole koholla eivätkä vaivaa mitenkään.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ulkosynnyttimien väri- eli pigmenttipuutosta voi esiintyä kahdessa tilassa: vitiligossa eli valkopälvessä ja valkojäkälässä eli lichen sclerosuksessa. Näistä valkopälvi on harmiton ihomuutos, joka voi vuosien aikana laajentua. Valkopälveä voi esiintyä myös esimerkiksi kasvojen ja vartalon iholla. Ihomuutosten perimmäistä syntytapaa ei tunneta mutta epäillään, että ihon väriä antavat ihosolut, melanosyytit, tuhoutuvat elimistön oman hyljintäreaktion eli autoimmuunireaktion seurauksena. Vitiligoa sairastavilla potilailla on muita suurempi riski sairastua muihin autoimmuunitauteihin, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan. Vitiligoläiskiä ei tarvitse hoitaa mitenkään, mutta ne kannattaa suojata hyvin paahteelta, koska ihomuutokset voivat palaa herkästi auringossa. Valkojäkälä on erityisesti sukuelinten alueella esiintyvä autoimmuuniperäinen ihon ja limakalvojen tulehduksellinen muutos. Sen seurauksena ulkosynnyttimissä näkyy tarkkarajaisia, vaaleita alueita, joihin voi tulla myös pieniä haavaumia tai verenpurkaumia.Ihomuutokset aiheuttavat usein kutinaa ja kirvelyä. Diagnoosi voidaan varmistaa muutosalueelta paikallispuudutuksessa otetulla koepalalla. Hoitamattomana valkojäkälä arpeuttaa kudoksia ja voi ahtauttaa emätin­­aukkoa ja tehdä yhdynnät tai tamponin asettamisen mahdottomaksi. Hoitona käytetään vahvoja kortisonivoiteita kuurina tai gynekologin tai ihotautilääkärin määräämää takrolimuusivoidetta. Valkojäkälän säännöllinen seuranta noin vuoden välein on suositeltavaa, koska tilaan liittyy pieni riski, että ihomuutokset muuttuvat syöväksi. Ihomuutoksiasi näkemättä en voi varmuudella sanoa, kummasta vaivasta on kysymys. Oma gynekologisi on ilmeisesti pitänyt muutoksia valkopälvenä, jolloin erityisseuranta ei ole tarpeen. Jos sinulle ilmaantuu sukuelinten kirvelyä tai kutinaa, suosittelisin hakeutumaan uudelleen gynekologin vastaanotolle.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.