Terve.fi

Laihduttaminen ja venytysjuovien ehkäisy

Laihduttaminen ja venytysjuovien ehkäisy

Ari Rosenvall

yleislääketieteen erikoislääkäri, vastaava lääkäri

Ari Rosenvall

Kysymys:

Hei,

Olen piakkoin 26-vuotta täyttävä, 175 cm pitkä ja n. 100 kiloinen mies. Minulle on syntynyt venytysjuovia eli ns. raskausarpia lähinnä kainalotaipeiden ja alavatsan kohdille nopean painonnousun seurauksena. Tällä hetkellä olen kuitenkin jo toista viikkoa vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, jonka lisäksi harrastan kevyttä lenkkeilyä 3-4 kertaa viikossa.

Olen kuitenkin lukenut, että painoa pudottaessa saattaa "raskausarpia" syntyä vielä lisää. Kysymykseni onkin siis, "kuinka estää/hillitä raskausarpien muodostumista painonpudotusvaiheessa"? Onko olemassa mitään lääkettä, lääkevoidetta tai muuta  vastaavaa voideta, jolla joko estää taikka hillitä venytysjuovien syntymistä?

Painonpudotuksen tahtia en ole valmis sääntelemään, sen annan mennä ja tapahtua niinkuin on mennäkseen. Ongelmani onkin kuvattu juuri yllä.

Kiitos etukäteen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi ja pahoittelut vastauksen viipymisestä teknisten ongelmien takia.

Raskausarvet eli striat syntyvät nopean painonnousun tai nopean pituuskasvun aikana, kun iho joutuu venymään nopeammin kuin sen alaosan sidekudos ehtii kasvaa.   Tuoreeltaan ne ovat punertavia väriltään, mutta vaalenevat myöhemmin ja silloin häipyvät lähes näkymättömiksi.  Myös vahvojen kortisonivoiteiden käyttö ja anaboliset steroidit voivat aiheuttaa näitä raskausarpia. Painon pudotus ei niitä aiheuta, mutta ne saattavat laihtuessa joskus tulla paremmin näkyviin.

Lääkäri voi määrätä A-vitamiinijohdosta (tretinoiini) sisältävää voidetta, minkä on osoitettu nopeuttavat raskausarpien häipymistä, samoin laserhoitoja voidaan tähän käyttää. 

Painon pudotuksen yhteydessä on tärkeätä liikkua riittävästi.  Esimerkiksi lihasvoimaharjoittelulla voit varmistaa, että kilot lähtevät rasvakudoksesta eikä lihas- ja luumassasta.  Tämä on tärkeätä sekä henkisen että ruumiillisen hyvinvointisi kannalta. Samalla voit pienetää vähähiillhydraattisen ruokavalion joskus aiheuttamaa kolesteroli- ja verenpainearvojen nousua.

Ystävällisin terveisin,

Ari Rosenvall, yleislääketieteen erikoislääkäri

Julkaistu: 16.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.