Terve.fi

Kysymyksiä syömisestä

Kysymyksiä syömisestä

Marja Vanhala

FT, laillistettu ravitsemusterapeutti

Marja Vanhala

Kysymys:

Hei,

Minulla on useampi syömistä koskeva kysymys. Ensinnäkin haluaisin kysyä ruoasta saadusta energiasta. Henkilön energiantarve on x ja hän on tottunut syömään ruokaa, josta saa x:n verran energiaa päivässä, jolloin hänen painonsa ei muutu. Yhtenä päivänä hän syö (esim. juhlissa) ruokaa, josta hän saa 2x verran energiaa. Jos henkilö söisi joka päivä tällä tavoin liikaa, hän lihoisi, mutta mitä energialle tapahtuu silloin, kun henkilö kerran satunnaisesti syö liikaa kaloreita? Eihän ihminen kuitenkaan päivässä liho. Varastoituuko tämä ylimääräinen energia vai mitä sille tapahtuu?

Toinen kysymykseni koskee ahmimista. Syön tavallisesti sopivan määrän ruokaa, jolloin en liho. Joskus kuitenkin mielessäni "naksahtaa" ja saatan syödä kerrallaan koko päiväksi riittävän määrän ruokaa. Tämän jälkeen mahani alkaa sattua ja omaatuntoa kolkuttaa. Tällöin ajattelen etten enää koskaan ahmi samalla tavalla. Tästä huolimatta tilanne kuitenkin toistuu aika ajoin, ei usein, mutta joskus. Mikä voisi auttaa äkilliseen ahmimisen tarpeeseen, joka on hyvin epäterveellinen tapa?

Kolmas kysymmys koskee kaloritarvettani. En oikein osaa luotta netin kalorilaskureihin, joten kysyn nyt tässä. Painoni on n.55 kg ja pituuteni 171cm. Rasvaprosenttini on todennnäköisesti hyvin pieni sillä harrastan paljon liikuntaa ja ylim. rasvaa ei kropassani paljoa ole. Painoani lisäävät siis lihakset. Kuinka paljon päivittäinen kaloritarpeeni suurin piirtein on niinä päivinä, jolloin en liiku juuri lainkaan? (esim. opiskelupäivät ilman harrastusta tai muuta liikuuntaa)

Vastauksesta olisi hyvin paljon apua, sillä syömisellä tai sen miettimisellä on ehkä vähän liiankin iso rooli arjessani.

Kiitos jo etukäteen!

Näytä vastaus

Vastaus:


  1. Jos syöt yhtenä päivänä kaksinkertaisen määrän kulutukseesi nähden, elimistö varastoi ylimääräisen energian. Aluksi elimistö täydentää lihaksen ja maksan glykogeenivarastot, ja niiden täydentämisen jälkeen energiaa varastoidaan rasvaksi. Syömistä seuraavan paaston aikana elimistö ottaa energiaa aluksi glykogeenivarastoista ja sen jälkeen lihaksesta ja rasvakudoksesta. Jos ihminen syö itsensä liian täydeksi hyvin harvoin, esim. muutaman kerran vuodessa, ei sillä ole juuri vaikutusta painoon, koska keskimäärin päivää kohti saatu ylimääräinen energia jää kuitenkin pieneksi.  

  2. Kuvailemasi syömiskäyttäytyminen (ajoittainen ahmiminen ja sen jälkeinen syyllisyys ja ehkä itsensä ’rankaiseminenkin’) on tyypillistä ahmimishäiriöisille. Ahmimisen tarvetta voi vähentää välttämällä pitkiä ateriavälejä, syömällä riittävästi päivän aikana, välttämällä tiukkoja laihdutuksia ja olemalla salliva syömisten suhteen.

  3. Jos olet noin 20-vuotias nainen, perusaineenvaihduntasi (energiamäärä, jonka kulutat levossa ollessasi) on noin 1300 kcal/ vrk. Päivinä, jolloin lähinnä makaat tai istut, energiankulutuksesi on perusaineenvaihdunnan verran. Jos puuhastelet kotona 3-4 tuntia päivässä (esim. ruoanlaitto, peseytyminen jne), energiankulutuksesi on noin 1400 kcal/ vrk. Toki näissä on yksilöllistä vaihtelua.

Julkaistu: 20.1.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.