Terve.fi

Kysymyksiä e-pillereiden käytöstä

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen

Kysymys:

Hei, olen seurustellut vasta 3kk tyttöystäväni kanssa (18v, kuten itsekkin) ja tarvitsisin tietoa e-pillereistä ja niiden sivuvaikutuksista. Elikkä tyttöystäväni aloitti pillereiden syönnin 1-2 viikkoa sitten ja mainittakoon tähän että pillerit olivat noin vuoden maanneet lipastossa, mutta eivät kuitenkaan ihan vielä olleet vanhoiksi menneet. Nyt hän on alkanut käyttäytymään hieman oudohkosti, tavalla jolla ei ole koskaan ennen käyttäytynyt, hän ikäänkuin välttelee minua, stressaa paljon, on hieman välinpitämätön minua kohtaan ja tuntuu että hänellä on pinna kireällä enemmän tai vähemmän koko ajan. Lisäksi hän itse minulle kertoi pillereiden tuntuvan huonoilta ja aiheuttavan jotain valkovuodon tapaista epäsäännöllistä vuotoa siitä asti kun hän niiden käytön aloitti. Mitä siis tilanteessa tulisi tehdä ja asiasta hänelle kertoa, koska pelkään tilanteen kärjistyvän nopeasti ja jopa suhteen päättyvän. Tyttöystävälle kun on vaikea ollut puhua nyt muutoinkin etenkin viimeisen viikon sisällä, hän ei ole ollut keskustelutuulella. Terveisin Ville.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ehkäisypillereitä on periaatteessa kahta eritavoin toimivaa hormonivalmistetta. Ehkä yleisimmin käytetty yhdistelmäpilleri sisältää estrogeeni- ja progesteronihormoneja. Estrogeenihormonilla voi olla vaikutusta keskushermostoon ja pinnan kireys ja ärtyneisyys tulee joillekin niin haittaavaksi, että kyseisen valmisteen käyttö lopetetaan. Toinen ns. minipilleri sisältää vain progesteronihormonia ja sen käytössä tulee eniten häiriöitä kuukautisvuotoihin mutta myös mielialan häiriöitä voi esiintyä. Tyttöystäväsi kohdalla hänen tulisi ottaa lääkettä määränneeseen lääkäriin yhteyttä ja kertoa mielialan muutoksista ja kysyä neuvoa. Joskus oireet menevät ohitse 1- 3 kuukauden aikana, mutta joskus haittaavat oireet voivat jatkua pitempään ja silloin pillereiden vaihtoa kannattaa kokeilla. Joillekin ehkäisyrengas on selvästi helpottanut haittaoireita. Renkaan käytössä veren hormonipitoisuudet pysyvät tasaisena ja niiden määrä veressä on pienempi kuin tavanomaisia pillereitä käytettäessä. Rengas on hinnaltaan hieman kalliimpi ehkäisy kuin pillerit.

 Jos kyseistä lääkäriä on vaikea tavoittaa, voi hän lopettaa pillerit ihan itsekin, mutta sen jälkeen raskauden ehkäisystä on huolehdittava esim. kondomilla, jos on yhdyntöjä. Sitten kannattaa varata aika ehkäisyneuvolaan. Jokaisessa terveyskeskuksessa tulisi olla julisen terveydenhuollon ehkäisyneuvola, josta saa ilmaisen hormonaalisen ehkäisyn aloituksen vähintään 3 kuukauden ajaksi.

Sinun kannattaa kertoa tyttöystävällesi vain omat tuntemuksesi, miten olet kokenut hänet pillereiden aloittamisen jälkeen. Ei ole hyvä sanoa, että hän on muuttunut ärtyisäksi. Kerro vain, että sinusta tuntuu, että hän on ärtyy helpommin tai hänen pinna tuntuu kireämmältä kuin ennen pillereiden aloittamista. Pohdi myös, että olisikohan pillereillä tällaisia sivuvaikutuksia ja voisihan neuvoa häneltä tai ottaa yhteyttä oman terveyskeskuksen ehkäisyneuvolaan.

Julkaistu: 14.8.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.