Terve.fi

Intistä vapautus

professori, psykiatrian erikoislääkäri

Pirkko Räsänen
Julkaistu 18.11.2009

Kysymys:

Moi,

Haluaisin tietää voisiko intistä saada vapautuksen jos kärsin sosiaalisten tilanteiden pelosta. Olen 19-vuotias mies ja armeijaan pitäisi mennä Tammikuussa. Tämä koko armeija on saanut minut todella sekaiseksi. Romahtaisin jos joutuisin armeijaan. Päässäni on pyörinyt sekavaisia ajatuksia. Olen miettinyt tappavani itseäni tai jonkun muun siellä jotta joutuisin sieltä pois.

Ongelmani alkoivat yläasteella. Jotenkin eristäydyin muista luokkakavereita ja kaverista. Käytin vapaa-aikani tietokoneen maailmaan. Tästä johtuen olen jäänyt paljosta paitsi. En ole saanut aikuistua kuten muut nuoret. Minulla ei ole koskaan ollut esimerksi tyttöystävää, kavereita ylipäätänsäkään. En ollut muidenkaan missään tekemisissä, lukuunottamatta perhettä. Olin kokoajan yläasten ajan kotona pelaamassa tietokonetta. Kun yläaste oli loppunu niin huomasin että minulla on pahoja ongelmia.

Minun on vaikea keskustella/tutustua muihin. En keksi mitään sanottavaa sillä hetkellä kun juttelen jonkun kanssa. Menen melkeinpä paniikkiin ja sönkötän. Ahdistaa ihmiset jota en tunne, ja on levoton olo. Tässä on vaikea kirjoitella omista ongelmistaan. Koulu meni minulla pilalla täysin kun lintsasin jatkuvasti kun masensi. tästä syystä oikeinkirjoitus ei ole mitään huippuluokkaa. vastaustanne odotellessanne.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sinun kannattaa heti mennä psykiatrian erikoislääkärin vastaanotolle, jossa vaivasi diagnosoidaan, suunnitellaan hoito ja laaditaan lääkärinlausunto asepalveluksesta vapautusta / lykkäystä varten. Sitten on helpompi anoa vapautusta (tai lykkäystä) kun erikoislääkäri on tutkinut. Jos oireet ovat noin vaikeat kuin sinulla, uskon että asia järjestyy toivomallasi tavalla. Psykiatrille pääsee joko mielenterveystoimiston kautta tai sitten yksityisesti esim. ODL:n kautta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.