Terve.fi

Silmä herpes

Silmä herpes

Kaisu Kotaniemi

Silmätautien erikoislääkäri

Kysymys:

Tapanina 06 tunsin silmässä roskan tunnetta.Silmäni sarveiskalvo myös vioittui (reikä).Useamman lääkärissä käynnin jälkeen vihdoin silmäpolilla osattiin antaa oikeat lääkkeet zovirax sekä antibiootti.Käytin niitä n.2 vkoa ja kävin jälkitarkastuksessa ja silmä oli kunnossa.Lääkärin mielestä kyseessä oli silmä herppes.Olen ollut nyt n.viikon ilman lääkkeitä ja taas tunnen vihlontaa silmässä aloitin siis lääkitsemisen uudelleen.Onko tämä turvallista?Mikäli kyseessä on silmäherppes kuinka helposti se uusiutuu.
Olen kuullut myös kauhutarinoita, että voi sokeutua tai että jopa voi hermoja pitkin mennä vakavaksikin taudiksi. Onko näihin uskominen?
Millä tavoin voin ehkäistä mikäli uusiutumisen vaara on herkästi,ettei näin kävisi jatkossa.
Oireet minulla olivat roskan tunne silmässä ja vuosi vettä,sain myös ensin virheellisen lääkityksen joka aiheuttu vihlovan kivun (kuin puukolla olisi silmässä pyöritelty).Ovatko nämä silmäherppeksen oireita.Lääkäri ei minusta 100% varmaa diagnoosia osannut tehdä. Silmäni tutkittiin erittäin tarkasti mikroskoopilla.Kiitos etukäteen vastauksestanne!

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyseessä voi olla myös toistuva pintarikko. Onko silmään joskus sattunut oksa, lapsen kynsi tai joku muu raapaisu? Ovatko silmät kuivat? Käytäpäs ensin Zovirax voidetta 5:sti pv:ssä 7pv, sitten 2:sti pv:ssa 7pv. Sen jälkeen kostutustippoja, esim Oculac tai Artelac pipettitippoja 3 sti pv:ssä ja Viscotears tai Oftagel tippoja aamuin illoin ainakin kuukauden ja sen jälkeen tarpeen mukaan; suosittelen säännöllistä silmien kostutusta usean kuukauden ajan. Kuivasilmäisyys altistaa infektioille ja voi aiheuttaa Herpeksen kaltaisia oireita. Jos vaiva on hankala, herkästi silmälääkäriin!

Julkaistu: 18.1.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.